hamburger-icon

Kliker.info

Filip Riker, zamjenik pomoćnika tajnice SAD-a: Genocid je promijenio demografiju Srebrenice

Filip Riker, zamjenik pomoćnika tajnice SAD-a: Genocid je promijenio demografiju Srebrenice

10 Marta
08:20 2012

Demografska slika Srebrenice promijenjena je genocidom i zato se sada mora voditi računa o tome ko će biti politički predstavnici u ovom gradu! Ovo je jučer u Vašingtonu izjavio Filip Riker (Philip Reeker), zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a. – To je i dalje vrlo osjetljivo pitanje i od izuzetne je važnosti za sve građane u BiH, jer se tamo dogodio genocid – naglasio je Riker, dodajući da se upravo zbog toga mora voditi posebno računa o tom gradu. Negirao je bilo kakve pritiske iz SAD-a, dodajući da su stavovi Vašingtona jasni.

Obraćajući se stranim dopisnicima iz Vašingtona i Njujorka, Riker je govorio isključivo o prioritetima na Balkanu. U uvodu je rekao da je Balkan jedan od prioriteta ove američke administracije i da to tako ostaje. Govoreći posebno o BiH, istakao je nekoliko prioriteta, uključujući usvajanje legislative i potrebnih zakona, konkretno zakona o državnoj imovini, kako bi se ubrzalo ispunjenje uvjeta za prijem zemlje u NATO.- Nadamo se da će se iznaći solucija i postići dogovor o vojnoj imovini i da će gospodin Dodik dozvoliti da se to dogodi, čime bi se dozvolilo BiH da se realizira njeno članstvo u MAP-u – rekao je Riker. On je sugerirao da su očekivanja u Vašingtonu sasvim jasna.

Očekivanje građana

– Važnije od toga su očekivanja građana. Ne radi se, dakle, o ispunjenju naših potreba, već o podršci građanima. Ne smije se, prije svega, zaboraviti usvajanje budžeta, jer budžet je ono što omogućava vladi da obavlja svoje poslove u ime svojih građana – naveo je Riker. Još je dodao da građani u BiH i dalje "očekuju od svojih izabranih političkih lidera da se ponašaju odgovorno, da nađu rješenja i, ako je to potrebno, postignu kompromise". On je naglasio kako u Vašingtonu očekuju da se u BiH vodi upravo takva odgovorna politika "i kada je budžet, ali i mnoge druge stvari u pitanju". (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku