hamburger-icon

Kliker.info

Filharmonija milanske Scale u Sarajevu: Ujedinjeni muzički svjetovi

Filharmonija milanske Scale u Sarajevu: Ujedinjeni muzički svjetovi

13 Jula
07:04 2015

skala11Čuvena Filharmonija milanska Scale večeras je nastupila u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom obilježavanja 20 godina mira u Bosni i Hercegovini. Da muzika ima moć ujediniti ljude, uoči koncerta kazao je maestro Ottavio Dantone, koji je dirigirao čuvenom Filharmonijom sinoć na sarajevskom koncertu, dodajući:

– Kultura može generirati kulturu civiliziranog življenja. U antičko doba harmonija muzike inspirirala se harmonijom univerzalnosti. Danas, nadam se, da će note ovog koncerta moći dati mali doprinos i inspirirati uzajamno razumijevanje i bolju harmoniju u našem društvu. Ganut sam i počašćen što mogu učestvovati u ovom važnom obilježavanju u Sarajevu.

Mnogi će se sjetiti da je Scalina filharmonija već gostovala u Sarajevu 14. jula 1997. kada je uz maestra Riccarda Mutija održan koncert Putevi prijateljstva. Bila je to večer za pamćenje, a italijanski muzičari donijeli su svjedočanstvo mira odmah po tragičnim događajima koji su obilježili historiju Evrope na kraju proteklog milenija.

Ovaj put, prema riječima Ruggera Corriasa, ambasadora Republike Italije u BiH, “Koncert za mir” milanske Scale donio je poruku nade u bolju sutrašnjicu ove zemlje.

– Jedanaestog jula obilježeno je 20 godina od tragičnih događaja u Srebrenici, ali već danas želimo misliti o sutrašnjici, budućnosti BiH, koju želimo uskoro u Evropi. La Scalina filharmonija donosi note nade i pomirenja, istakao je Corrias uoči koncerta.

Filharmoniju je ovaj put u Sarajevu predvodio maestro Dantone, kao i na mnogobrojnim koncertima Scale i u okviru turneja u svijetu. Program je predstavljao ujedinjenu različitu muziku i ujedinjene svjetove, tako da je publika imala priliku čuti Mozartovu Simfoniju br. 7 u D-duru, arije iz Handelovog “Uskrsnuća” i Pergolesijev “Stabat Mater” za sopran, kontraalt i gudače. Solisti su bili sopranistica Roberta Invernizzi i kontraalt Delphine Galou.

Brojna sarajevska publika mogla je večeras uživati u koncertu jer su maksi LED ekrani postavljeni na trgu ispred Narodnog pozorišta, te ispred glavnih historijsko-religioznih objekata u starom dijelu grada: Saborne crkve, Katedrale, na trgu kod Sebilja i ispred Starog hrama. Također, Koncert za mir izravno su prenosili RAI 5 za evrovizijsku mrežu i BHT1 za BiH.

Geneza ovog koncerta, promoviranog od Ambasade Italije u BiH s Filharmonijom milanske Scale i uz podršku UniCredit banke, virtuozan je primjer saradnje javnih i privatnih institucija, partnera koji u različitim okruženjima rade zajedno za jednu zajedničku vrijednost: promociju dijaloga, pomirenja i stabilnosti na Balkanu. Poučne su riječi Frederica Ghizzonija iz CEO UniCredita da “muzika ima moć da ujedinjuje i vrši važnu društvenu funkciju”:

Ne zaboraviti

– Koncert kako se ne bi zaboravilo i kako bi se proslavio postignuti mir, nakon velikih patnji, činio nam se kao najbolji način da zapamtimo ovaj trenutak. Dijalog i participiranje mogući su samo u kontekstu mira, jesu u osnovi izgradnje naše budućnosti, dodao je Ghizzoni.

Na ovaj način italijanska ambasada u BiH nastavila je ulogu prvog partnera BiH u sferi kulture, što je potvrđeno dolaskom milanske Scale, koja je u Sarajevu održala Koncert za mir, posvećen, kako je istakao ambasador Corrias, sutrašnjici BiH.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku