hamburger-icon

Kliker.info

Filandra : Wikileaks razbija iluzije o zapadnom svijetu

Filandra : Wikileaks razbija iluzije o zapadnom svijetu

30 Novembra
14:37 2010

Profesor na Fakultetu političkih nauka Šaćir Filandra smatra da bi afera "Wikileaks" mogla razbiti iluzije o svekolikoj moći SAD te da bi se to lako moglo pokazati kao mjehur  od sapunice. Najviše vjeruje da bi tajni dokumenti američke diplomatije mogli razbiti očekivanja građana BiH, prije svega Bošnjaka, da će neko riješiti brojne probleme naše zemlje. – Ovo pametnim ljudima, koji hoće da misle glavom, može pokazati koliko su mnoge takve predodžbe neosnovane, koliko je realni svijet zasnovan na realnim interesima, a ne sladunjavom optimizmu. Stoga trebamo težiti trezvenosti, samosvijesti i biti okrenuti sebi i vlastitim problemima. Teško je razbiti taj dugo stvarani provincijalni sindrom da su drugi uvijek bolji i da će nam pomoći – ističe Filandra.Prema njemu, otkrića iz objavljenih dokumenata pokazuju da je pogrešna predodžba o apsolutnoj valjanosti, pravednosti i ispravnosti zapadnog svijeta.

Prof. dr. Žarko Puhovski: Oni koji odlučuju o nama su cinični

Poznati profesor političke filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i politički analitičar Žarko Puhovski kaže za "Dnevni avaz" da je objavljivanje 250.000 tajnih dokumenata američke vlade izuzetno neugodno za diplomatiju te zemlje i da to pokazuje kako su "legende o CIA-i, FBI-ju i drugim mehanizmima zaštite zaista više legende nego istine".- Ovo pokazuje da i oni imaju šlamperaja i javašluka. Ali, ne vjerujem da će sve to izazvati neke posebne posljedice. Pogledajte, u svakoj balkanskoj krčmi reći će vam da CIA, KGB ili KOS sve znaju, kad tamo njihovi vrhovi su veoma često doslovce loše ili polovično informirani – kaže Puhovski. Pojašnjava da među koalicionim i jednostranačkim vladama često ima tračeva među ministrima. Oni to rado pričaju i američkim diplomatima, koji će, da bi pokazali svoju informiranost, te informacije prenijeti u Vašington.

Puhovski tvrdi da će nakon izbijanja afere konzumenti medija nekoliko dana "imati  uvjerenje da su zavirili pod suknju visoke diplomacije". Ne vjeruje ocjenama da će se američki diplomati zarumeniti zbog ovog skandala, jer to su "diplomati koji nisu skloni tome da im se rumene obrazi". – Ne vidim, recimo, zašto neko izvana ne bi trebao reći da BiH nije funkcionalna. Kao da to svatko u Zenici, Trebinju i Širokom Brijegu ne vidi svaki dan. Ali, nakon svega nadam se da će se vidjeti da su oni koji o nama odlučuju uglavnom cinično nastrojeni prema nama. Mi smo najčešće skloni tretirati te ljude kao ugledne srodnike, roditelje, učitelje… Drugo, oni koji govore na svjetskoj i našoj razini veoma često jako malo i površno znaju o onome o čemu trebaju govoriti – ocjenjuje Puhovski. Na pitanje otkrivaju li američki dokumenti drugo lice svjetske diplomatije prema zemljama Balkana, Puhovski kaže:- Bit diplomacije je licemjerje. Ko to ne razumije, ne razumije što je diplomacija. To je u definiciji tako. To je isto kao da optužujete katoličkog svećenika da nema djecu. To je u definiciji tog posla.

Muhamed Šaćirbegović: BiH tretiraju kao neiskusnu djevojku

Bivši ministar vanjskih poslova Republike BiH i ambasador pri UN-u Muhamed Šaćirbegović kaže da je iz dokumenata američke diplomatije koji su dospjeli u javnosti sasvim jasno da se BiH tretira samo kao "država za pružanje usluga", a ne kao zemlja koja nastoji ostvariti i zaštititi svoje strateške interese.- O BiH se u tim dokumentima govori kao o mladoj, lijepoj, poštenoj, ali neiskusnoj djevojci, koja je tu samo da se iskoristi. BiH se tretira kao djevojka sa mnogo nade, koja se odjednom našla na ulici sa mnogim problemima. Svako joj nudi pomoć, uključujući i neke starije muškarce, pozivajući je da kod njih prespava jednu noć – s
likovito opisuje Šaćirbegović. Smatra da će objavljivanje diplomatskih tajni sigurno imati posljedica po američki sigurnosni sistem, ali da za ozbiljnije ocjene treba sačekati objavljivanje svih dokumenata. Očekuje i dokumente o BiH u periodu od prije 15 godina, koji bi mogli razjasniti i neke događaje o proteklom ratu u našoj zemlji. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku