hamburger-icon

Kliker.info

Filandra : Ljubić uvodi evropski princip u našu politiku

Filandra : Ljubić uvodi evropski princip u našu politiku

31 Marta
19:23 2008
Šaćir Filandra, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik BZK "Preporod", smatra da odluka lidera HDZ-a 1990 Bože Ljubića o kovertiranju neopozive ostavke na mjesto stranačkog predsjednika i državnog ministra ukoliko izgubi na izborima, predstavlja  uvođenje principa odgovornosti prema glasača.

Odgovaranje javnosti      – To, u suštini, znači promoviranje principa koji nije prisutan na bh. političkoj sceni, jer izabrani dužnosnici nikada nisu istinski odgovarali javnosti zbog onog što su uradili ili nisu uradili. To bi bilo krajnje novo i pozitivno. Nadam se da će Ljubić ostati pri ovoj odluci – rekao je Filandra.  Riječ je o evropskom principu koji bi, pojašnjava Filandra, trebao zaživjeti i u našoj politici.- Prvi čovjek određenog resora, određene stranke mora snositi cjelokupne posljedice, imati moralnu odgovornost za cijeli resor ili, u ovom slučaju, cijelu stranku – kaže Filandra. Za političkog analitičara Peju Gašparevića ovakva praksa nije neuobičajena u demokratiji. – To je posve logičan postupak i njega političari uglavnom koriste kada žele mobilizirati svoje biračko tijelo, što je sada slučaj i u HDZ-u 1990. Svakako se radi o političko-marketinškom potezu, jer je kampanja za izbore počela – tvrdi Gašparević. 

Analiza PIC-a         Profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović konstatira kako je dobro da se neko u bh. politici sjetio da postoji odgovornost i samoodgovornost. – Ovaj me potez lidera HDZ-a 1990 iznenađuje, jer to ipak nije karakteristično za političku scenu u BiH. Naime, cijenim da bi nakon nedavne analize Vijeća za implementaciju mira (PIC) predstavnici vlasti u državi trebali da podnesu ostavke, od Lajčaka pa nadalje, jer je konstatirano da ništa nije urađeno. Svi bi trebali da slijede ovaj primjer – istakao je profesor Živanović. (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku