hamburger-icon

Kliker.info

FBI upozorava : Sve veći broj zločina iz mržnje prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije

FBI upozorava : Sve veći broj zločina iz mržnje prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije

14 Novembra
07:20 2017

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopćio je danas da je broj zločina iz mržnje u 2016. porastao drugu godinu zaredom, sa sve većim brojem napada motivisanih mržnjom prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije.

Prema izvještaju, u prošloj godini dogodilo se više od 6.100 zločina iz mržnje, što je za blizu pet posto više u odnosu na prethodnu, prenosi AP.

U više od polovine od 4.229 zločina izvršenih na osnovu rase žrtve su bili crnci, a od zločina na osnovu religije, kojih je bilo 1.538, u više od polovine žrtve su bili Jevreji.

Dobrovoljni izvještaji

Ovaj godišnji izvještaj, kako se navodi, predstavlja najsveobuhvatniji izvještaj o zločinima iz mržnje u SAD-u, ali vlasti upozoravaju da je nepotpun s obzirom na to da je zasnovan na dobrovoljnim izvještajima policijskih stanica širom države.

Zločini iz mržnje, poznati i kao zločini motivisani predrasudama, u krivičnom pravu naziv je za zločine u kojima počinilac napada žrtvu zbog njene stvarne ili pretpostavljene pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

Žrtve zločina iz mržnje obično su predmet napada zbog svoje rase, religije, seksualne orijentacije, invaliditeta, klase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, starosti, spola, rodnog identiteta, društvenog statusa ili političke pripadnosti.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku