hamburger-icon

Kliker.info

Faruk Kajtaz poručio Osmorki: Pazite kad vlast želite; može vam se želja, gluho bilo, ostvariti! (Video)

Faruk Kajtaz poručio Osmorki: Pazite kad vlast želite; može vam se želja, gluho bilo, ostvariti! (Video)

22 Januara
04:31 2023

Stara mudrost kaže kako treba biti vrlo oprezan sa željama, jer bi vam se neke od njih mogle zaista i ostvariti. Upravo se u takvoj poziciji nalazi politička grupacija za koju se pouzdano ne zna kako i na kojem nivou vlasti zapravo funkcioniše… kao Trojka, Šestorka ili Osmorka – pitanje je sada. Ali kako sada stvari stoje, Osmorka ili Šestorka će se nekako dokopati vlasti uz tanku većinu, sa ili bez asistencije OHR-a! Ali tu tek kreću pravi problemi!

Prije svega, u odnosu prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, dobro uhodanom dvojcu koji je u jasnoj interakciji, što se ne bi moglo reći za njihove nove partnere u Sarajevu! I Dodik i Čović očekuju da im se ispune želje. Nema tu puno mjesta za neka posebna tumačenja. Dodik je čak pojačao retoriku, jer novu vlast vidi isključivo kao tehnički mandat, dok će on nastaviti po starom! Slično se ponaša i Čović, kome je poklon OHR-a u izbornoj noći omogućio da se ponaša još komotnije pri izboru partnera i formiranja vlasti.

Zbog toga je jasno da će nova ekipa na vlasti u Sarajevu imati tvrdo ateriranje u fotelje i na nove funkcije! Bez obzira na to ko je i zašto u pravu, pravi odgovor na najizazovnije geopolitičko vrijeme na Balkanu, još od ratova iz 90-tih, bio bi nekakav zajednički stav ili možda čak i strategija. Na to pozivaju i viđeniji intelektualci u BiH, ali političari kao da se prave gluhi i naivni, pa nastavljaju sa retorikama svađa i podjela. Od tog stabla vlasti i privilegija kao da ne vide šumu – gustu, crnu i prijeteću – u koju treba znati kako izaći i na koga računati u ova vučija vremena na brdovitom Balkanu!

(Face TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku