hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić : Pravimo vlast sa Dodikom i bez SDP i SDA

Fahrudin Radončić : Pravimo vlast sa Dodikom i bez SDP i SDA

05 Januara
14:14 2011

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, kaže da je lako moguće da vlast u BiH formiraju njegova partija, SNSD, SDS, Stranka za BiH i dva HDZ-a. On tvrdi da bi upravo takva koalicija otklonila opasnost od raspada zemlje!

Radončić je u razgovoru za Press RS optužio SDP i SDA za neodgovorno vođenje politike i stvaranje nezadovoljstva kod hrvatskog naroda, koji će zbog maksimalističkih zahtjeva Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića biti sve bliže ostvarenju cilja o stvaranju trećeg entiteta!

– Do 10. januara, kada je zakazan novi sastanak predstavnika političkih stranaka u Sarajevu, trebalo bi da bude jasno ko će formirati novi Savjet ministara BiH – jasan je Radončić.

Mislite li da je to realno?

– Vlast u BiH mora da se formira što prije. Ako to odmah ne uradimo, predstoje nam mnogi problemi. Novu vlast čeka mnogo posla i tu prvenstveno mislim na neodložne kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice i EU u cilju nastavka euroatlantskih integracija.

Hoće li poslije 10. januara biti jasno ko će formirati novi Savjet ministara BiH?

– Proces formiranja vlasti je trenutno blokiran i SBB će nastaviti da vrši stalni pritisak kako bi se vlast konačno konstituisala. Što se tiče toga ko će sačinjavati novu većinu, na nedavnom sastanku šest političkih stranaka svi smo iskazali neka dosta bliska gledišta. Do narednog sastanka, koji je zakazan za 10. januar, nastavićemo s usaglašavanjem naših stavova vezanih za pitanja o tome šta očekujemo od državnih vlasti. Mislim da je svaki rasplet moguć.

Da li će SBB biti dio vlasti?

– Još nismo definitivno odlučili da li ćemo biti vlast ili konstruktivna opozicija.

Koliko su tačne informacije da će SBB, zajedno sa Strankom za BiH Harisa Silajdžića, pristupiti koaliciji u kojoj se nalaze SNSD, SDS i dva HDZ-a.

– U posljednje vrijeme nisam imao direktnih kontakata s Harisom Silajdžićem, ali smatram da i njegova stranka, kao i SBB, prvenstveno misli na interese ove zemlje. Nismo vođeni mišlju o raspodeli funkcija, resora i ministarstava, već smo iskreno zabrinuti za sudbinu BiH.

Zašto mislite da je BiH u opasnosti?

– Strahujemo od raspada zemlje. Ako uđemo u vlast, to je prvenstveno zbog toga što želimo da spriječimo dalje konfrontacije i raspad zemlje.

Šta ako se Dodik i Lagumdžija u posljednjem trenutku dogovore?

– Neću imati ništa protiv! Svi znaju za moje iskrene namjere i molbe koje sam upućivao i Dodiku i Lagumdžiji da još jednom sednu za isti sto i prije 10. januara razgovaraju o svim pitanjima.

BiH je slagalica tri naroda!

Zašto Lagumdžija upravo insistira na tome da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH?

– Ne znam čijom politikom se vodi Zlatko Lagumdžija, da li ga neko „gura" ili to sam radi. Ne želim da licitiram. Njegovu politiku čak neću nazvati ni arogantnom.

Nego?

– Ja to posmatram na sljedeći način. BiH je slagalica od tri naroda i ta slagalica se mora poštovati. Inače, igramo se sudbinom zemlje. Ne postoji druga alternativa. U protivnom, imaćemo nemirnu zemlju u kojoj svakim danom jačaju separatističke težnje. SBB to ne može i ne smije dopustiti.

Da li je to poslije svega realno?

– Idealna opcija po BiH bila bi da njih dvojica postignu dogovor, uz obavezno učešće i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Međutim, pesimista sam da će doći do bilo kakvog popuštanja u odnosima između njih dvojice.

Ko je kriv za takvu situaciju?

– Ovde je na sceni izraženo maksimalističko ponašanje dvije stranke, a to su Lagumdžijin SDP i SDA Sulejmana Tihića. Oni su ti koji iz vlasti u FBiH isključuju dve najveće hrvatske stranke. Ako to isto pokušaju da urade i na državnom nivou, isključujući hrvatsku komponentu iz vlasti, stvari u BiH počeće ozbiljno da se komplikuju.

Kako to mislite?

– Hrvatski narod već je zakinut po pitanju izbora svog člana Predsjedništva BiH. To znači da ste jednom narodu već uzeli pravo na izbor svog člana u Predsjedništvu, ne obraćajući pažnju na njegovu legitimnu želju. Zatim tom istom narodu ne dozvoljavate da učestvuje u vlasti na nivou FBiH, da bi na kraju, ne poštujući princip rotacije, taj isti narod pokušali da izbacite iz svih kombinacija i oko formiranja državne vlasti.

Kakve su posljedice takvog ponašanja?

– Rezultat takve politike vodi stvaranju trećeg entiteta, a rezultat trećeg entiteta je stvaranje četvrtog entiteta i nekakve muslimansko-bošnjačke republike!

Nije li to ipak pretjerano?

– Postojanje jedne takve republike ne žele ni Bošnjaci, ali ni Evropa. Ovo su glavni razlozi zbog kojih SBB BiH, vođenjem umjerene politike, želi da sanira stanje u zemlji. Isključivo iz ovih razloga možda i uđemo u vlast.

Ko bi trebalo da vodi Savjet ministara BiH?

– Novi mandatar Savjeta ministara BiH mora biti iz reda hrvatskog naroda. Ne želim se baviti tim iz koje političke stranke će on doći, jer je to isključivo pitanje dogovora između legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Na primjer Dragan Čović?

– Da li će to biti Dragan Čović ili neko drugi, pustimo neka se dogovore sami Hrvati. B. Knežević (Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku