hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić : Neće građani moći da trpe dalji pad standarda, sirotinju i bijedu

Fahrudin Radončić : Neće građani moći da trpe dalji pad standarda, sirotinju i bijedu

23 Septembra
05:21 2011

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i utemeljitelj "Avaza" Fahrudin Radončić u velikom intervjuu za sarajevski magazin "Start" komentirao je aktuelne političke i društvene događaje.U vrlo otvorenom razgovoru Radončić pojašnjava zašto je naša država došla u skoro bezizlaznu situaciju i ko je odgovoran za to. Bez ustezanja komentira poteze aktuelne vlasti i osvrće se na žalosnu historijsku nepotističku reprizu u vlasti Federacije BiH. Također, govori i o prilikama u Islamskoj zajednici, reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću te o politikama SDP-a i SDA.

– Mi smo od početka tvrdili da ovi izborni pobjednici neće moći da izvedu zemlju iz krize, da se obračunaju s državnom mafijom, da donesu zakon o lustraciji, da donesu razvoj i zapošljavanje. Činjenica da oni već godinu dana nisu u stanju da naprave državnu vlast, nažalost, potvrđuje da su sve naše ocjene bile tačne – kazao je Radončić za "Start".

Šta su uslovi SBB da uđe u vlast?

– Sada ti uslovi objektivno ne postoje. Da smo participirali na kantonalnom ili federalnom nivou gdje možete da gradite autoputeve, da zapošljavate, gdje imate ekonomske poluge, normalno bi bilo da budemo u državnoj vlasti. Ali, da budemo ikebane u državnoj vlasti, a da ništa ne možemo uraditi za svoju zemlju i svoj narod na federalnom i kantonalnom nivou gdje je najviše novaca, sigurno pristati nećemo.

SDP je najavio da će odustati od državne vlasti ako pregovori ne uspiju. U tom slučaju, ako vi i SBiH ne promijenite stavove, državna vlast se neće moći formirati. Znači li to četiri godine ovog stanja?

– Bošnjaci, a SDP je ipak dobio najviše bošnjačkih glasova, obavezni su da participiraju u državnoj vlasti. Ukoliko SDP ne bude želio da pravi državnu vlast, to je njegova odgovornost. Mi im nećemo pomagati. Zašto bih ja ulazio u državnu vlast gdje bih sve gluposti, separatizam i uvrede Milorada Dodika ili sve nejasnoće oko trećeg entiteta gospodina Čovića, preuzimao kao njihov koalicioni partner? Nije mi ni na kraj pameti to da radim.

Koliko su u ovim uslovima i s ovim vremenom koje je ostalo do narednih izbora realna bilo kakva poboljšanja?

– Mi smo govorili da BiH sa evropskog dna i iz ovakve ekonomske bijede mogu izvući samo novi politički koncepti. Nisu SBB i Fahro Radončić alternativa SDP-u ili SDA, mi smo alternativa stanju koje je nastalo u zadnjih 15 godina u BiH. Naš program je bio razvojni – masovni javni radovi, zapošljavanje i pokretanje ekonomskog točka. I imali smo sve uslove za to. Godinu dana federalne i kantonalnih vlasti, da ne govorim o državnoj koje nema, pokazala je da ova koalicija apsolutno nema ekonomsku viziju kako da zemlju izvede iz krize i bojim se da će i naredne tri godine biti izgubljene za narod i državu.

Da, ali situacija je takva kakva jeste. Šta iz ugla SBB treba uraditi da se stvar popravi?

– Pogledajte šta se radi na federalnom nivou. Imate nepotizam – braća, sestre, rođaci, muževi… prave se nepotistički klanovi kao u najgore vrijeme komunizma kada su narodom vladale pojedine porodice. Mislim da u tom smislu imamo žalosnu historijsku reprizu i vjerujem da će ta udarna kapisla u javnosti vrlo lako izbiti na socijalnom nivou. Neće građani moći da trpe dalji pad standarda, sirotinju i bijedu. Ali, o tome računa treba da vodi vlast.

Gdje je, u Vašoj ličnoj i stranačkoj političkoj vizuri, mjesto reisa Mustafe Cerića?

– Njegovo mjesto je tamo gdje je to i regulisano. Na čelu Rijaseta Islamske zajednice. Da bude naš vjerski vođa i Islamsku zajednicu da vodi na način kako je to predviđeno pravilnikom Islamske zajednice, zakonima ove zemlje i navikama ove zemlje.

Koliko i Vi i SBB Mustafu Cerića poistovjećujete s Islamskom zajednicom?

– Tu su se pravile različite mistifikacije, vjerujte nepotrebne.

Da li ste Vi za ideju da mjesto reisa bude reizborno ili da ovaj sadašnji reis ostane to doživotno?

– To je stvar koju treba da uradi i razjasni Sabor IZ.

A konkretno, Vi intimno?

– Tjerate me da se izjašnjavam o stvarima koje, da budem iskren, čak ne poznajem dovoljno. Mnogi ljudi misle da sam ja reisu vrlo blizak u političkom ili medijskom smislu, zato što smo mi dozvoljavali da IZ sva svoja stajališta saopćava u medijima kako to radi papa ili bilo koji kardinal. Meni je on u nekom ljudskom smislu jako simpatičan i drag, a da li IZ treba novog reisa, tu se dotičemo strateškog pitanja da li ona treba unutrašnju reformu ili ne. Neka oni procijene šta im je pametnije raditi, oni su izabrani u Sabor, imaju izborni legitimitet. Šta god da kažem, može se tretirati kao neka vrsta političkog pritiska, a to zaista ne bih da radim.

Kako Vaš "Avaz" ekonomski stoji?

– Polugodišnja dobit "Avaz-Roto Pressa" je više od 3,7 miliona KM. Naša druga kompanija "Avaz" posluje rentabilno. Objekt u Tuzli od 32.000 kvadrata smo već izvukli u beton, od 110 tu predviđenih stanova, već u pretplati smo prodali 81, "Robot Komercu" smo unaprijed prodali 5.000 kvadrata za tržni centar. Ta investicija je vrlo stabilna i u ovom trenutku "Avaz" kao grupacija nema ni najmanjih ekonomskih problema.

Nisam dao 800.000 KM da bi se nešto zvalo po bilo kojem diktatoru

Vi ste još uvijek pojedinačno najveći domaći donator za izgradnju sjedišta Rijaseta.

– Pa, to je potvrda da se uvaženi reisu-l-ulema i ja ne slažemo po nekim stvarima. Vi znate da je ideja izgradnje upravne zgrade Rijaseta potekla od nas nekoliko domaćih biznismena. Ja sam dao oko 800.000 KM za izgradnju te zgrade. Tada zaista niko od nas nije imao u glavi opciju da će se ta zgrada preimenovati u "Vakuf Muamera Gadafija". Zašto bi Fahro Radončić dao 800.000 da bi se nešto zvalo Muamer Gadafi? Logično je da su to novci koje smo mi uzeli od naših porodica, od naših ljudi, mogli smo ljudima kupiti stanove, mogli smo reinvestirati, mogli to potrošiti kao dividendu… I zašto bismo tako pošten novac davali za nešto što se zove po bilo kojem diktatoru? Ne treba velika politička mudrost da shvatite da neko ko je 40 godina na vlasti ne može biti demokrata. Mislim da je bolje bilo da je izgradnja upravne zgrade Rijaseta ostala kao domaći zadatak nas biznismena i mislim da bi to bilo davno završeno.

Neko je svjesno skretao pažnju javnosti s mafije

– Vjerujte, ja ću tražiti istragu ko je naručivao tekstove o meni i drugim ljudima. I na vašoj naslovnoj strani (misli se na "Start") ja sam objavljen zajedno s gospodinom Bakirom Izetbegovićem, reisom Cerićem, kao vođe bošnjačke mafije. Šta sad kad je vođa uhapšen? Ko je vama davao te ulazne informacije i time ste nesvjesno participirali u skretanju pažnje pravne države na potpuno pogrešne osobe dok je tamo lila krv, čupala su se djeca ženama iz stomaka, ubijala su se naša djeca sa 150 kilograma droge? Znači, priča o Znači, priča o Turkoviću je malo kompleksnija.  (Start -Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku