hamburger-icon

Kliker.info

Evropski statistički biro : Inflacija u EU oborila još jedan rekord i premašila 11 posto

Evropski statistički biro : Inflacija u EU oborila još jedan rekord i premašila 11 posto

18 Novembra
04:31 2022
Inflacija u EU ubrzala je u oktobru , premašivši 11 posto, objavio je u četvrtak europski statistički ured, snizivši ujedno blago procjenu rasta potrošačkih cijena u eurozoni. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziram indeksom potrošačkih cijena (HICP), u oktobru  je dosegnula 11,5 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke.

U oktobru stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,1 posto. Uz skok cijena energije, snažniji nego u septembru  kada su uvećane 40,7 posto, glavni motor inflacije bilo je poskupljenje svježe hrane, za 15,5 posto u odnosu na prošlogodišnji oktobar. U septembru poskupjela je 12,4 posto.Na mjesečnoj razini rast cijena ubrzao je u oktobru  i u EU i u eurozoni, s 1,2 u septembru u na 1,4 odnosno 1,5 posto.

Blizu su i Mađarska i Latvija s rastom cijena za 21,9 odnosno 21,7 posto. U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u oktobru  iznosila 12,7 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u septembru . U oktobru prošle godine iznosila je 3,9 posto.

Najbliže je Hrvatskoj po stopi inflacije u oktobru  bila Italija, treće po veličini ekonomija  i važan trgovinski partner, u kojoj je iznosila 12,6 posto. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,6 posto.

Najslabiji rast potrošačkih cijena i u oktobru  je bilježila Francuska, od 7,1 posto. Slijede Španjolska i Malta s rastom cijena od 7,3 odnosno 7,4 posto.

(Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku