hamburger-icon

Kliker.info

Evropski parlamentarac Jelko Kacin : BiH mora prvenstveno misliti na sebe i na svoje obaveze

Evropski parlamentarac Jelko Kacin : BiH mora prvenstveno misliti na sebe i na svoje obaveze

29 Aprila
07:39 2012

Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u intervjuu za "Dnevni avaz", uoči predstojećih izbora u Srbiji, koji će biti održani 6. maja, rekao je da su "rezultati predsjedničkih izbora u Srbiji nebitni za Bosnu i Hercegovinu, koja se mora okrenuti rješavanju svojih problema". Ističe da isto važi i za Srbiju, za koju je od toga ko će biti na čelu države bitnije da dobije jaku vladu koja će otvoriti pregovore i približiti je Evropskoj uniji.

Je li za EU važno ko će biti novi predsjednik Srbije?

– Predsjednik u Srbiji nema baš neka velika ovlaštenja, kao ni Predsjedništvo BiH. Mi očekujemo da će Srbija dobiti jaku vladu koja će biti u stanju napredovati ka EU i otvoriti pregovore i zato je pitanje ko će biti predsjednik države u ovom momentu po Ustavu Srbije manje važno.

Koliko je vlada o kojoj Vi govorite izvjesna ako se u obzir uzmu predviđanja nekih analitičara da bi baš njeno formiranje moglo izazvati političku krizu, pa čak i ponavljanje parlamentarnih izbora?

– Nikakve potrebe neće biti za ponavljanjem izbora. Bit će drugi krug predsjedničkih izbora, a između prvog i drugog kruga stranke koje će ući u parlament dogovorit će najvjerovatnije i buduću vladajuću koaliciju. Sastavni dio tog dogovora bit će i poziv i podrška biračima koga da podrže na predsjedničkim izborima. Tako da ja tu ne vidim nikakve potrebe za dramatizacijom bilo čega.

Osvoji li Boris Tadić svoj treći mandat, nepoznanica u odnosima BiH i Srbije gotovo da i nema. No, šta mislite da će BiH, ali i drugim zemljama u regionu, donijeti eventualni izbor Tomislava Nikolića?

– BiH mora prvenstveno misliti na sebe i na svoje obaveze. Postigla je dogovor oko vojne imovine, na osnovu čega može očekivati pozitivne vijesti sa samita u Čikagu. Usvojen je budžet, što je svakako značajan korak. Sada je veliki izazov implementacija odluke Suda u Strazburu u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci" i ako do toga dođe, BiH bi mogla do kraja ove godine predati aplikaciju za status zemlje kandidata. Znači, svejedeno je bude li na čelu Srbije Tadić ili Nikolić, nijedan neće riješiti muke s kojima se muči BiH.

Koliko su osnovana razmišljanja da bi Nikolić bio više na usluzi Briselu nego što je to proteklih godina bio Tadić?

– To su špekulacije. Mi se time jednostavno ne smijemo baviti. Evropska unija prihvatit će rezultate demokratskih izbora u Srbiji, a bilo ko da se nađe na funkciji predsjednika, morat će predstavljati Srbiju kao cjelinu, i one koji su za evropske integracije i one koji nisu za to. Uvijek se zaboravlja da je Nikolić, kada je bio potpredsjednik radikala, 2008. godine odlučio podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na taj način omogućio je da taj proces krene. Već tada je jasno pokazao da su mu evropski izazovi Srbije, svakako, strategijski prioritet i mislim da tu nije došlo ni do kakvih promjena.

Kako komentirate činjenicu da se za predsjednika Srbije kandidirao muftija Muamer Zukorlić?

– Svaki građanin Srbije ima aktivno i pasivno pravo da bira i da bude biran. Ono što je na neki način čudno jeste da on to još radi u uniformi, ali pošto je odlučio da ide na predsjedničke izbore, mislim da se bliži trenutak kada će tu svoju svećeničku uniformu skinuti i krenuti u čistu politiku.  Semira Degirmendžić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku