hamburger-icon

Kliker.info

Evropski parlamentarac Hanes Svoboda: Kiparski scenarij u BiH je fantazija RS!

Evropski parlamentarac Hanes Svoboda: Kiparski scenarij u BiH je fantazija RS!

14 Avgusta
05:22 2012

Član Evropskog parlamenta i austrijski socijaldemokrata Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) kazao je jučer za "Dnevni avaz" da su izjave o posebnim putevima Republike Srpske i Federacije BiH prema Evropskoj uniji (EU) čista fantazija koja nikada neće biti realnost i koja ne doprinosi napretku.Svoboda je, komentirajući izjave dužnosnika iz RS o tome da ovaj entitet treba sam nastaviti put ka Evropi, potcrtao da je "EU jasno i precizno kazala da želi pregovarati s jednom zemljom i da jedna zemlja ima šansu za priključenje, a to je BiH".

Bez alternative

– EU neće podržavati nikakve etničke podjele. Zbog toga bi političari iz RS svoje planove o podjeli ili o nekim različitim putevima vrlo brzo trebali vratiti u ladice odakle su ih i uzeli. Najbolje je da ti planovi nestanu za sva vremena – naglasio je Svoboda.Govoreći o izjavama pojedinih političara iz RS, poput predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, o tome da RS treba insistirati na "kiparskom modelu", gdje je jedan dio države u EU, a drugi van nje, Svoboda je istakao da ti političari "trebaju znati da EU želi jedinstveni Kipar".

– Kada već pričaju o tome, trebaju znati kako stvari stoje. Kipar ne može za EU biti nikakav model koji je poželjan. Za EU postoji samo jedan Kipar i samo kao jedinstven će biti podržan. Ponavljam, ovakve izjave mogu doći samo od nekoga ko nema pojma kakvi su odnosi na Kipru – rekao je Svoboda.Ovaj ugledni političar i austrijski član Evropskog parlamenta kazao nam je da Mapa puta koja je usvojena nedavno u Briselu za našu državu nema alternativu.- Ako BiH želi u EU, onda njene vlasti i politički lideri moraju ispuniti uvjete koje ona propisuje. To je, jednostavno, obavezujuće za BiH. Vaša zemlja nema drugog puta od ovog – kategoričan je Svoboda.

Podrivanje situacije

Zastupnica Saveza za bolju budućnost BiH u Zastupničkom domu Državnog parlamenta Ismeta Dervoze, komentirajući zahtjeve iz RS za odvojene puteve prema EU, kazala je da se to nikada neće desiti.- Mislim da EU to neće jer su njeni stavovi o BiH već odavno jasni i do kraja artikulirani. S druge strane, na ovakve stavove iz RS treba reagirati i glasno ukazivati šta oni znače. Princip "pusti neka pričaju" nije dobar. Prema onima koji sve čine da podrivaju situaciju u državi, ne treba pokazivati previše tolerancije – kazala je Dervoz.

Novi sastanak u septembru

Jedno od pitanja o kojem su se dogovorili bh. politički lideri i ključni predstavnici u Briselu 27. juna je bilo da se uradi procjena postignutog napretka u realizaciji Mape puta u sklopu priprema drugog po redu sastanka na visokom nivou – dijaloga o procesu pristupanja Evropskoj uniji, potvrdila je za Fenu Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u BiH.Sastanak bi, dodala je, trebao biti održan u prvoj polovini septembra radi analiziranja napretka postignutog na zadacima koji su stavljeni pred BiH, ako BiH želi napredovati na putu ka EU.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku