hamburger-icon

Kliker.info

Evropski komesar Varhelyi u Sarajevu: Državne institucije moraju funkcionisati

Evropski komesar Varhelyi u Sarajevu: Državne institucije moraju funkcionisati

24 Novembra
15:17 2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je u srijedu (24. novembar) da je komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi, koji boravi u Sarajevu, poručio kolektivnom šefu države da institucije moraju funkcionisati.

Kako je izjavio Džaferović, Varhelyi je poslao poruku i da BiH mora biti efikasna i funkcionalna država, te da se blokada rada institucija mora zaustaviti.

“Smatra da je to moguće postići uz malo političke volje i spremnosti da se to poštuje princip vladavine prava, odnosno doći u institucije i u institucijama BiH donositi odluke, jer nikakvi razgovori o tome izvan institucija BiH ne dolaze u obzir”, kazao je Džaferović.

“BiH nema vremena za gubljenje: ni u vezi sa reformama koje treba sprovesti u vezi sa 14 ključnih prioriteta, niti sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan. To je jedinstvena prilika koju treba iskoristiti”, napisao je Varhelyi na Twitteru.

 

Evropska komisija nastavit će da podržava napore BiH za pronalaženje dugoročnih i održivih rješenja za suočavanje sa izazovima migracija, saopštio je Varhelyi.

On je, takođe, u objavi na Twitteru naveo da je sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem u Sarajevu razgovarao o rješenjima za pitanja povezana sa migracijom, kao što su azil, efikasna zaštita granice i vraćanje izbjeglica.

 

Evropski komesar za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom Cikotićem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

Varhelyi boravi u Bosni i Hercegovini u dvodnevnoj posjeti.

Blokada bosanskohercegovačkih institucija traje od kraja jula nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH , zbog čega predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska bojkotuju rad.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku