hamburger-icon

Kliker.info

Evropska dobrodošlica : Građani Bosne i Hercegovine od ponoći bez viza u Evropu

Evropska dobrodošlica : Građani Bosne i Hercegovine od ponoći bez viza u Evropu

14 Decembra
19:54 2010

 Građani BiH koji imaju biometrijske pasoše od ponoći bez viza mogu da otputuju u zemlje šengen zone, odnosno u većinu država Evropske unije, te u Švajcarsku, Island i Norvešku.Isto vrijedi i za stanovnike Albanije, koji su takođe dobili "zeleno svjetlo" za putovanje u sve zemlje EU, osim u Irsku i Veliku Britaniju, u koju bez viza ne mogu putovati ni državljani naše zemlje.Vijeće ministara unutrašnjih poslova EU usvojilo je juče propis Evropskog parlamenta i Vijeća EU, koji upotpunjuje proces liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan. Mjerodavan propis zvanično je objavljen u "Službenom listu EU" i sa današnjim datumom stupa na snagu.Odluka o ukidanju viza građanima BiH i Albanije donesena je 8. novembra, kada je izglasana na sjednici Savjeta EU u Briselu. Bh. politički zvaničnici su je ocijenili istorijskom, najvažnijom nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kvalifikujući je priznanjem za ono što su BiH i njene institucije uradile.Nakon što su vize ukinute građanima BiH i Albanije, šengenski prostor putovanja samo sa pasošem proširen je na čitav zapadni Balkan, izuzev Kosova.

Jedini uslov koji bh. građani moraju ispuniti da bi mogli putovati bez viza jeste da imaju biometrijski pasoš, ali to, ipak, ne znači i mogućnost preseljenja, traženja stalne boravišne dozvole, niti zaposlenje.Naime, BiH je dobila vizu C kategorije, što znači da će stanovnici naše zemlje neograničen broj puta na kratak rok moći da posjete šengenski prostor. Kada istekne šest mjeseci od momenta kada je zadnji put bilo u nekoj od ovih zemalja, lice može ponovo da pređe šengensku granicu.Oni koji prilikom jedne posjete ostanu duže od 90 dana, dobiće tromjesečnu zabranu putovanja u zemlje EU. Zabrinjava, međutim, to što zbog kršenja ovih pravila, osim individualne odgovornosti, možemo svi ispaštati. Zapravo, EU je zadržala mogućnost da ponovo uvede vize ukoliko bezvizni režim bude zloupotrebljavan.Osim toga, nemojte biti iznenađeni ukoliko vam graničari zemlje u koju ulazite zatraže da pokažete koliko novca imate, jer za jedan dan boravka, na primjer, u Sloveniji, morate ponijeti 70 eura.

"Zahtjevi za pokazivanje novca na granici bit će vrlo rijetki i mjerit će se u promilima u odnosu na ukupan broj prelazaka granica", kaže Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH.Takođe, građani BiH i dalje treba da sa sobom na put nose polisu putničkog zdravstvenog osiguranja, jer službenici na graničnim prelazima imaju pravo provjeriti posjedovanje ovog dokumenta, s minimalnim pokrićem od 30.000 eura, te područjem upotrebe za države šengen zone.Korištenje prava na slobodan odlazak u zemlje šengen zone već je zaživjelo, tako da će, na primjer, iz Banjaluke danas na devetodnevno putovanje po Evropi krenuti 140 mladih iz cijele RS, koji do sada, uglavnom, nisu imali priliku da putuju u inostranstvo. Ovo putovanje, pod motom "Dobar dan, Evropo" je besplatno, a organizuje ga Ferijalni savez RS, dok će troškove puta od oko 130.000 KM snositi Vlada RS i lokalne zajednice.I sa sarajevskog aerodroma bi danas ka Amsterdamu trebalo da se zapute privrednici i predstavnici državnog i civilnog sektora. Sa banjalučkog aerodroma bi danas trebalo da bude organizovan promotivni avionski let u Brisel.

ZEMLJE U KOJE MOŽEMO PUTOVATI BEZ VIZA

Austrija            Belgija

Bugarska          Kipar

Češka             Danska

Estonija            Finska

Francuska        Njemačka

Grčka               Mađarska

Island               Italija

Latvija              Litvanija

Luksemburg     Malta

Holandija          Norveška

Poljska             Portugal

Rumunija          Slovačka

Slovenija          Španija

Švedska           Švajcarska

Iznos koji moramo imati po danu boravka (u eurima)

Finska                          30

Holandija                      34

Italija                            45

Njemačka                    45

Švedska                       50

Danska                         50

Grčka                           50

Belgija                          50

Slovačka                      56

Francuska                    62

Španija                         64

Slovenija                      70

28 zemalja šengen zone u koje možemo putovati

30 do 70 eura po danu boravka morate ponijeti na put

140 mladih iz RS danas organizovano kreće u Evropu

418.679 biometrijskih pasoša imaju građani BiH

Redovi za pasoše

Nakon odluke o ukidanju viza za bh. građane broj zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša na šalterima MUP-ova širom BiH enormno je povećan."Od 8. novembra, kada je Vijeće EU za pitanja pravde i unutrašnjih poslova donijelo konačnu odluku o viznoj liberalizaciji za stanovnike BiH, do juče, zahtjeve za podnošenje biometrijskih pasoša podnijelo je 90.220 bh. građana, a u istom periodu odštampana su 58.583 biometrijska pasoša", izjavila je Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Pravila u EU

Obavezni dokumenti za vožnju u zemljama EU su međunarodna vozačka dozvola i zelena karta osiguranja.Ukoliko ste na put krenuli vozilom koje nije vaše, treba vam i dozvola za upravljanje tuđim automobilom.Treba da zapamtite broj 112, koji će vam biti neophodan u slučaju da budete primorani pozvati policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku