hamburger-icon

Kliker.info

Europarlamentarka Delara Burkhardt pisala Charlesu Michelu : “Slušajte građane BiH, ne etno-nacionaliste”

Europarlamentarka Delara Burkhardt pisala Charlesu Michelu : “Slušajte građane BiH, ne etno-nacionaliste”

20 Maja
15:35 2022

U otvorenom pismu Charlesu Michelu predsjedniku Evropskog vijeća, Delara Burkhardt, potpredsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom je savjetovala da ne troši vrijeme razgovarajući sa etno-nacionalistima, već da posluša šta građani BiH imaju da kažu.

Dolazak predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela u dvodnevnu posjetu BiH je snažan znak evropske solidarnosti, tvrdi Burkhardt, te navodi da Michel želi da reanimira propale pregovore o izbornoj reformi u BiH kroz zajedničku izjavu sa učesnicima tih pregovora, kako bi se nastavili nakon oktobarskih općih izbora 2022.

“Međutim, Milorad Dodik već sada je najavio blokadu tih razgovora najavom da neće podržati navedeni zajednučku izjavu. Njegov stav je dokaz da nije zainteresovan u uspješnu reformu Izbornog zakona. Na taj način se lično označio kao krivcem za neuspjeh. Njegovo ponašanje još jednom dokazuje da je razgovor sa etno-nacionalistima gubljenje vremena,” navodi Burkhardt.

Umjesto toga, ističe ona, potrebno je slušati građane BiH koji su dokazali da je pronalazak zajedničkih rješenja za kontroverzne probleme moguć, čak I kada su u škripcu sa vremenom.

“U martu 2022., 57 građana je učestvovalo u radu Vijeća građana BiH koje je predložilo 17 jasnih preporuka kako poboljšati situaciju u zemlji. Izrazili su jasno protivljenje diskriminaciji u Izbornom zakonu te zatražili da svaki građanin ima pravo da glasa I da se kandiduje za bilo koju funkciju bez obzira na njihovu etničku pripadnost,” stoji u pismu europarlamentarke Burkhardt.

“Predsjednica Evropske komisije von der Leyen sada mora održati svoju riječ kada u završnom govoru na Konferenciji budućnosti Evrope rekla da želi još više uključiti vijeća građana na nivou EU. Sedamnaest preporuka Vijeća Građana BiH dobra su polazna tačka da se dokaže da se zahtjevi građana shvataju ozbiljno i da zaslužuju pažnju cijele Evrope,” zaključila je Burkhardt.

Michel u Sarajevo dolazi u sklopu posjete regiji pa je tako jučer bio u Srbiji gdje se sastao sa predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem, a očekuje se i da posjeti i Albaniju. On će se danas sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Ovu posjetu bi predsjednik Evropskog vijeća mogao iskoristiti i da BiH upozna sa idejom stvaranja evropske geopolitičke zajednice koja uključuje Balkan.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Manipulacija
  Manipulacija 20 Maja, 16:00

  Cim je on dosao onakvom Vucicu sve je jasno o kome tj o cemu se radu

  Odgovori
 2. Pekar
  Pekar 24 Maja, 05:43

  EU parlament je jadna institucija , zaposljavaju decu da puse kurac brizelskim perverznjacima .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku