hamburger-icon

Kliker.info

Euronews : 7 razloga zašto je Yanis Varoufakis već sada politička legenda

Euronews : 7 razloga zašto je Yanis Varoufakis već sada politička legenda

07 Jula
07:40 2015

varoufakis24Bivši grčki ministar financija, Yanis Varoufakis, u svojoj kratkoj “karijeri” na vlasti ostavio je vrlo upečatljiv trag u europskoj politici. Portal Euronews piše da je, voljeli ga ili ne, Varoufakis već sada politička legenda, a naveli su i sedam razloga zašto je to tako.

1. Način komunikacije

Bilo da koristi javne nastupe, svoj Twitter profil ili blog, uvijek govori izravno. Govori što hoće, kada on to hoće, kako on to hoće i ne razmišlja hoće li se time nekome zamjeriti. Iako mu je stil ponekad žestok i mnoge je njime učinio svojim neprijateljima, ono što je sigurno je da je ostavio trag u javnosti.

2. Stil

Ne izgleda, a niti se ne oblači kao tipičan ministar financija. Optuživali su ga i za rasipnost, a jednom prilikom se za veliki intervju u francuskom magazinu Paris Match fotografirao u ogromnom stanu što je izazvalo mnoge kontroverze jer se “obični” Grci bore za egzistenciju pod teretom štednje i ekonomske krize. Navodno je drugom prilikom nosio “brendirani” šal koji stoji 500 eura, a on se branio da je to 12 godina stari šal koji je dobio na poklon od supruge.

3. Sukobio se s Njemačkom

Kao grčki ministar financija sukobio se s moćnom Njemačkom, najjačom europskom ekonomijom i najvećim grčkim kreditorom. Ta njegova bitka protiv većeg i moćnijeg suparnika učinila ga je vrlo popularnim među građanima Europe koji podržavaju pokrete koji se bore protiv mjera štednje. Tu bitku najbolje predstavljaju Varoufakis i njemački ministar Wolfgang Schäuble, dvojica potpuno različitih ljudi. Varoufakis je sredovječni muškarac koji vozi motocikl u kožnoj jakni, dok Schäuble ima 72-godine i u invalidskim je kolicima.

4. Postao je pop-ikona

Mnogi su u Photoshopu radili montaže u kojima su Varoufakisa prikazivali kao veliku filmsku zvijezdu ili lik iz videoigrica.

5. Ima iskustva u realnom biznisu

Uz predavanje na fakultetu, Varoufakis je radio i u kompaniji Valve, jednom od najvećih svjetskih proizvođača videoigrica.

6. Razbijao je europske političke konvencije

Za njega ustaljena pravila ponašanja na europskoj političkoj sceni nisu vrijedila. Često se pojavljivao bez kravate, a poznato je i da se bez suzdržavanja sukobljavao na mnogim sastancima na europskoj razini. Također je i grčke kreditore, dužnosnike i institucije koje grčkoj trebaju posuditi novac, nazvao teroristima.

7. Način na koji je podnio ostavku

Nakon što je na jučerašnjem referendumu premoćno pobijedila opcija “NE”, nitko nije mogao očekivati da će Varoufakis podnijeti ostavku. On je prošlog tjedna najavljivao da će to napraviti ako pobijedi suprotna opcija.

– Prezir kreditora nosit ću s ponosom – rečenica je kojom je objasnio svoju ostavku i koja će vjerojatno naći svoje mjesto u udžbenicima političke misli.

(Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku