hamburger-icon

Kliker.info

Eskalacija nezadovoljstva : Banja Luka je naša spasimo je od Laktaša(Video)

Eskalacija nezadovoljstva : Banja Luka je naša spasimo je od Laktaša(Video)

21 Juna
05:29 2012

Nezadovoljstvo građana u Republici Srpskoj raste, a dokaz su protesti kojih je svakim danom sve više. U ovom bh. entitetu je registrovano čak 156.000 nezaposlenih, od čega jedna trećina u Banjaluci. Posljednji u nizu protesta su u srijedu (20.06.) održali mali akcionari, koji su od Specijalog tužilaštva RS zatražili procesuiranje odgovornih za, kako su rekli, mafijašku privatizaciju. Vlast se ne oglašava po ovom pitanju, i dalje predstavljajući standard građana u ovom entitetu kao jedan od najboljih u regiji.Zbog teškog ekonomskog stanja, ali i pojednih političkih odluka, Banjaluka posljednjih dana bilježi sve više protesta.

 Ono što je počelo kao protest protiv uništavanja parkova pretvorilo se u opšte nezadovoljstvo vlašću u ovom gradu, ali i vlastima na entitetskom nivou. Tako su mali akcionari u srijedu (20.06.) predali Specijalom tužilaštvu RS zahtjev za procesuiranjem odgovorih za kriminalnu privatizaciju i uništavanje preduzeća. Sekretar udruženja malih akcionara Ognjen Ljubojević kaže da građani ovakvo stanje više ne mogu da trpe: “U RS dobro žive ratni i poslijeratni profiteri, korupmirani državni službenici, a narod je na rubu propasti i prolazi sve gore. Ovim našim tajkunima poručujemo zadnji put da se funkcioniše po principu ko je jamio jamio i stanite više…”.
Građani se počeli buditi
 
Nezadovoljstvo građana je opravdano, kažu u Transparency Internacionalu BiH (TI), iako je žalosno što protesti u ovom slučaju predstavljaju pozitivnu stvar. Ivana Korajlić iz TI kaže je nezadovoljstvo eskaliralo, jer vlast nije odgovorila na zahtjeve građana za poboljšanjem sveukupne situacije: “Mislim da je dobro da su se građani počeli buditi i tražiti svoja prava i zahtjevati od vlasti bilo kakvu vrstu odgovornosti s obzirom na to da ako pogledamo proteste, da vlast apsolutno nema potrebu da se pravda građanima, da pokaže bilo kakvu vrstu odgovornosti”.A odgovornost traže i radnici Jelšingrada. Jovan Knežević član odbora povjerilaca ovoga nekadašnjeg giganta traži od vlasti RS da ne idu u Sarajevo tražiti efikasniji rad sudova i tužilaštava: “Sto metara od zgrade predsjednika RS, predsjednika Vlade RS i Narodne skupštine, takve iste institucije postoje. Neka gospoda dođe ovdje na čelo sa nama da uredimo naše dvorište, a onda ćemo ići zajedno u Sarajevo da pokrenemo istu tu priču”.
 
Ovako više ne može
 
Psiholog Srđan Puhalo smatra da su protesti u Banjaluci, kojih je sve više, pokazatelj da kod građana ne postoji više strah od vlasti, kao što je to ranije bio slučaj: “Mislim da je to jasan signal ljudima, vlasti i opoziciji, da ovako više ne može”.Vlast s druge strane pokušava pričom o velikim investicijama smiriti građane, kaže Korajlić navodeći da je većina tih tzv. velikih projekata propala :”Kada pogledamo sve dosadašnje investicije one su više koštale RS nego što su donijele koristi, upravo zbog toga što su bile realizovane na potpuno netransparentan način, gdje su na prvom mjestu bili interesi pojedinaca bliskih vlasti, a ne interes napretka RS”.Ono što je interesantno da pojedini mediji u RS nikako ili veoma malo izvještavaju o protestima ili nezadovoljstvu građana trenutnom situacijom, već se u prvi plan stavljaju višemilionski projekti i uspjesi trenutne vlasti. (Kliker.info-DW)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku