hamburger-icon

Kliker.info

Esad Humo : Šokiran sam zbog laži „Avaza“ koji gazi i preko mrtvih boraca

Esad Humo : Šokiran sam zbog laži „Avaza“ koji gazi i preko mrtvih boraca

27 Novembra
07:31 2008

Zaista sam šokiran tekstovima u „Dnevnom avazu“ o smrti našeg komandanta Muthada Hujrura Hujke i pokušava pronaći smisao iznenadnog interesovanja „Avaza“ za dešavanja u Mostaru 1993. godine – izjavio je jučer  Mostarac Esad Humo, ratni komandant 41. motorizovane Slavne brigade Armije RBiH i nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“. Dnevni avaz je prije nekoliko dana objavio da je pogibija mostarskog heroja Mithada Hujdura Hujke sumnjiva i optužio je neke Mostarce, prije svih bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića.Ono preko čega ne mogu preći je slika koju „Dnevni avaz“ pokušava da stvorio Mostaru i časnoj borbi od aprila 1992. do decembra 1995. godine. Tobožnjom brigom za pravdu, „Dnevni avaz“ podlim i neosnovanim konstrukcijama gazi preko mrtvih boraca, poput mog prijatelja i saborca, narodnog heroja Mithada Hujrura Hujke – ističe Esad Humo i naglašava:Stavljati ratni Mostar i njegove branitelje u kontekst prevara, tajnih dogovora i zavjera je sramotno i antipatriotski i može odgovarati samo onima koji žele relativizirati i osporiti borbu u Mostaru, onima koji za tuđe interese od Mostara žele napraviti poprište sukoba bandi i kriminala, onih koji tvrde da rata i agresije nije bilo nego da su bili samo nesrteni sukobi 1993. Upravo to radi „Dnevni avaz“.

To je sramno

Teško je zamisliti kako je to izgledalo tog jutra 30. juna 1993. godine u Sjevrenom logoru, teško sje shvatiti tu hrabrost mostarskih boraca i želju za slobodom koja nas je vodila naprijed i davala nam snagu. Hujka i ja smo jurišali rame uz rame. Od iste granate on je, nažalost, poginuo, a ja sam teško ranjen. Tog dana SIS je objavio vijest iz „pouzdanih“ izvora da je ubistvo naručio naš prijatelj i komandant 4. korpusa Arif Pašalić, jer samo njima i sličnima odgovara da je Hujka poginuo u zavjeri, a ne kao heroj i komandant koji je bio na čelu svojih boraca – ističe Humo.

Po njegovim riječima, „Dnevni avaz“ ima „novu-staru teroiju u koju uvlači nove aktere za samo njima poznate ciljeve“.Ja poštujem činjenice, ali konstrukcije i izmišljotine „Avaza“ i njegovih satelita su prešle svaku mjeru. Sramno je to što radi „Dnevni avaz“ i oni koji stoje iza njega – kaže Esad Humo.

Oručević: Radončić me napada jer nisam pristao da pomažem njegovim partnerima iz Srbije

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, jučer se oglasio nakon nove serije „Avazovih“ napada na njega:- Punih 11 mjeseci Fahrudin Radončić, vlasnik „Avaza“ kroz svoje novine vodi bjesomučnu kampanju kroz koju, iznoseći monstruozne konstrukcije i laži, na sve načine nastoji da me diskredituje i kriminalizira moju ličnost. Jedini razlog ovakve prljave kampanje je što nisam pristao da pomažem njegovim poslovnim partnerima iz Srbije u ostvarivanju njihovih tajkunskih interesa u BiH. Za ovih 11 mjeseci nisam dobio priliku da u „Avazu“ objavim niti jedno svoje reagovanje niti me ijedan novinar „Avaza“ kontaktirao da bi uzeo moju izjavu o temama u kojima sam ja jedina meta. „Avaz“ u toj kampanji ponovo koristi Suada Ćupinu kojeg sam već tužio sudu zbog laži i objavljivanja falsifikata u njegovoj knjizi – kaže Oručević i podvlači:

– Zbog svega ovoga, putem svojih advokata, podnio sam pet tužbi sudu i satisfakciju ću dočekati u redovnoj sudskoj proceduri. To je jedini način borbe protiv laži koje šire Radončić i njegova novina koja je odavno izgubila vjerodostojnost i kredibilitet i pretvorila je u privatnu pljuvačnicu svog pohlepnog vlasnika Radončića.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku