hamburger-icon

Kliker.info

Esad Hećimović : Živio drug reis

Esad Hećimović : Živio drug reis

02 Maja
13:08 2008


Piše : Esad Hećimović (BH Dani)

"Reisul-ulema ostaje u službi doživotno, osim ako ne podnese ostavku ili ne bude s razlogom smijenjen u skladu s ovim Ustavom." Ovako glasi prvi stav člana 66 novog Ustava Islamske zajednice BiH kojeg je predložila radna grupa na čelu s prof. dr. Šukrijom Ramićem. U obrazloženju prijedloga stoji da "doživotni mandat za funkciju reisul-uleme" treba da bi se osigurala prepoznatljivost Islamske zajednice BiH po instituciji reisul-uleme, "kako u zemlji tako i u inostranstvu". Za neupućene, valja reći da je dr. Šukrija Ramić živahan i u punoj snazi i da ova priča o prepoznatljivosti i propagiranju IZ-a BiH nije povučena iz arhiva mračnih i totalitarnih komunističkih vremena, već da su ovo prijedlozi namijenjeni današnjoj Islamskoj zajednici. A ona je, priznat će čak i istaknuti domaći islamski intelektualci, ne samo u BiH već i diljem svijeta (nažalost) prepoznatljiva upravo po funkciji reisul-uleme, zahvaljujući između ostalog i činjenici da prvi kandidat za doživotnog reisa nema problema s jet lagom i da se u avionu bolje osjeća nego bilo gdje u BiH.
No, da se vlasi ne dosjete ili da, gluho bilo, neki mujki ne kaže naglas da je čitava ujdurma oko izmjene Ustava IZ-a BiH i napravljena da bi efendija Cerić konačno postao drug Tito, predlagač mudro zbori: "Za prepoznatljivost je potrebno puno više od sedam godina, koliko iznosi mandat reisul-uleme po Ustavu iz ‘97. godine!" To što je efendija Cerić reisul-ulema od 1993. i što je Ustav IZ-a već promijenjen da bi on trošio treći mandat i 15 punih godina reisovao, nije vrijedno spomena: to je zapravo (sve prijedloge valja dobronamjerno čitati) briga o budućnosti muslimana Bošnjaka, njihovoj opstojnosti i vjerskom identitetu. Za sve to postoji samo jedna garancija i sinonim: živući reis.
Otuda i inicijativa iza koje, osim dr. Ramića i radne grupe predlagača, stoji AKOS – Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport, koja se, sudeći po oficijelnom websiteu, ističe u disciplinama šerijatskog prava. Za ovaj pothvat AKOS je animirao "apsolvente i postdiplomce Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu". Grupa je marljivo radila od januara 2006. do jula 2007. i 13. novembra prošle godine predala prijedlog Edhemu Bičakčiću, predsjedniku Sabora i najpoznatijem vlasniku 625 stranica nikad procesuiranih krivičnih prijava. Šira javnost je za inicijativu saznala iz prošlog broja Preporoda, lista čiji je izdavač Rijaset IZ-a BiH i u kome je efendija Cerić najslikaniji reis svih vremena. Pa, ipak, uredništvo Preporoda je tek na insistiranje AKOS-a objavilo tekst dostupan i na internet stranici ovog malo poznatog islamskog udruženja koje djeluje u Zenici i Begovom Hanu kod Žepča, ali – svjedoci kažu – ima širi utjecaj na prostorima od Engleske i Irske do Saudijske Arabije i Emirata.
Šukrija Ramić, predsjednik AKOS-a, kao članice Federacije islamskih organizacija u Evropi, učestvovao je u osnivanju Evropskog vijeća za fetve i predlagač je reisa Cerića u njegov sastav. Ramić je član, a Cerić predsjednik Šerijatskog odbora BBI banke, čiji su osnivači banke iz Emirata i Saudijske Arabije. Ramić je također bio i član Rijaseta IZ-a od 2003. do 2007. te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici u dva mandata. Ramić i Cerić, kažu dobro obaviješteni izvori, dijele iste izvore finansijske i ideološke podrške i zato i ne treba sumnjati da će bitka za novi Ustav i Cerićev doživotni mandat biti jaka, osmišljena i žestoka.Ko se uostalom smije suprotstaviti ovako dobro elaboriranom prijedlogu? Ko će imati petlju da kaže da je neprihvatljivo podređivati Islamsku zajednicu BiH autoritetu jedne osobe kada je ta osoba važeći mandatar Cerić? Ko bi uostalom imao hrabrosti da progovori o trajnim posljedicama ovakve odluke: pretvaranju Islamske zajednice u zatvorenu, neprohodnu nomenklaturu podređenu doživotnom mandatu poglavara, kao jedinoj neupitnoj činjenici i osobi koja bi određivala sve ostale odnose unutar zajednice. Ako odemo korak dalje, može se ustvrditi da bi taj proces Islamsku zajednicu konačno zaokružio kao sjedište društvene i političke moći, u kome bi se odlučivalo kako o Koridoru 5c, tako i o izgradnji elektroenergetskih objekata, identitetu Bošnjaka i Ustavu BiH, poziciji prema EU…
Istina, sve je ovo i do sada registrirana Cerićeva ambicija. Reis i njegovi najbliži suradnici su upotrebom islama u političke i nacionalne svrhe već uspjeli ozbiljno dovesti u pitanje pluralnost unutar bošnjačkog naroda i unutar BiH. To je najsigurniji put kojim se ugrožava budućnost i vjerodostojnost islama u BiH. U Cerićevom prvom, drugom i trećem mandatu očita je tendencija pretvaranja islama u sredstvo moralno-političke podobnosti u unutarnjim društvenim odnosima među Bošnjacima. Sukobljavanje s Cerićem značilo je, kao i u svakoj zatvorenoj, autoritarno struktuiranoj zajednici kakva se želi ozakoniti ovim prijedlogom – eliminiranje kritičara. Slikovita ilustracija je upravo nekadašnji predsjednik Sabora IZ-a BiH, prof. dr. Hilmo Neimarlija, kojeg se efendija nije prošao dok ga se nije riješio (ostavku je napokon podnio iz bolnice), a slično su prošli i brojni drugi nepodobno misleći muslimanski intelektualci – od prof. dr. Rešida Hafizovića preko Enesa Karića (kome je efendija otvoreno prijetio) do hafiza Halila ef. Mehtića… Ne, zaista nema nikakve sumnje: doživotni mandat Ceriću najavio bi ne samo progone neistomišljenika već i zaokruživanje Bošnjaka u vjersku manjinu u Evropi, sličnu plemenskim ili imigrantskim zajednicama iz Azije i Afrike. A jedino što bi im donio jeste eho stare parole: živio drug reis!   Esad
Hećimović (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku