hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan popustio : Turska skinula veto, sada kreću izručenja iz Švedske i Finske

Erdogan popustio : Turska skinula veto, sada kreću izručenja iz Švedske i Finske

29 Juna
02:17 2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nakon sastanka lidera Turske, Švedske i Finske da je postignut dogovor i potpisan memorandum o priključenju dvije sjevernoevropske nacije NATO-u.

Vijest je novinarima u Madridu potvrdio i finski predsjednik Sauli Niinisto. Govoreći odmah po potpisivanju sporazuma u Madridu Stoltenberg je kazao kako ovaj memorandum zadovoljava zatjeve Turske po pitanju terorizma i izvoza u oblasti vojne industrije.

“Ove tri zemlje su se dogovorile da će zajedno raditi na jačanju borbe protiv terorizma. Ovo uključuje jačanje zakona na domaćem nivou, borbu protiv PKK i rad na izručenjima sa Turskom. Ovo omogućuje nastavak pridruživanja ove dvije zemlje Alijansi”, kazao je Stoltenberg.

Ponovo je istakao kako je ovo važno zbog politike otvorenih vrata te je važno da se ove dvije zemlje pridruže Alijansi, a posebno u ovakvoj sigurnosnoj situaciji.

“Sutra će saveznici pozvati ove dvije zemlje da se pridruže Alijansi, postat će pozvane zemlje u članstvo i siguran sam da će nakon potpisivanja ovog memoranduma proces pristupanja biti okončan uspješno. Danas smo sjeli, razgovarali, postigli dogovor i to je kako uvijek radimo u NATO-u, a to je kroz postizanje dijaloga i konsenzusa. Obavio sam brojne razgovore sa ovim liderima, a i drugi zvaničnici NATO-a. Nekada je potrebno da se sastanete u istoj sobi i da prevaziđete razlike koje imate”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao kako će se proces izručenja morati odvijati po pravilima Evropske konvencije o ljudskim pravima i izručenju te da će se morati obratiti pažnja na to. Prema njegovim riječima Švedska i Finska će morati objasniti svoj pristup ovom pitanju i načinima na koje će raditi sa turskom stranom.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku