hamburger-icon

Kliker.info

Epohalna odluka : Vrhovni sud podržao Obaminu reformu zdravstvenog osiguranja

Epohalna odluka : Vrhovni sud podržao Obaminu reformu zdravstvenog osiguranja

28 Juna
18:14 2012

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država podržao je reformu zdravstvenog osiguranja za koju se zalaže predsjednik Barack Obama. Svi Amerikanci morat će ubuduće imati zdravstveno osiguranje ili platiti novčanu kaznu.Novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javlja  kako su odluku Ustavnog suda pratilo nekoliko iznenađenja.„Najveće iznenađenje priredio je predsjednik suda John Roberts, koji je u načelu konzervativac. U Vrhovnom sudu je stroga podjela, pet članova je konzervativaca, recimo republikanaca, te četiri demokrate-liberala. Roberts je ovaj put stao uz liberale i tako izazvao ljutnju konzervativaca“, rekao je Puljić.„Posebna ljutnja se vidjela u Kongresu gdje republikanci čine većinu. Roberts je kazao kako je Obamin zakon o zdravstvenoj reformi ustavan i da će, uz manje promjene, ostati na snazi“.

Komercijalni proizvod           No, protivnici tvrde kako je protivustavno prisiljavati građane da kupuju bilo kakav komercijalni proizvod, uključujući osiguranje.Nakon što je odnio historijsku pobjedu na izborima, a njegova stranka preuzela kontrolu nad Kongresom, novi predsjednik Obama odlučio se pozabaviti problemom koji su svi njegovi prethodnici bezuspješno pokušavali riješiti.„Više sebi ne možemo priuštiti odlaganje reforme zdravstva“, kazao je Obama.Ali, reforma politike zdravstvenog osiguranja bila je komplicirana, neorganizirana i podijelila je zemlju.Nacrt zakona je usvojen, ali uz određenu cijenu. Demokrate su izgubili kontrolu nad Kongresom, s ostatkom Obaminog plana se odugovlačilo, a većina Amerikanaca i dalje ne podržava zakon.

Bankroti porodica                     Svaki Amerikanac će morati kupiti zdravstveno osiguranje – najsiromašniji uz pomoć vlade, a osiguravajuće kompanije će pokrivati troškove najtežih bolesnika i trošiti 80 posto svog novca na istinsku zdravstvenu njegu.Gotovo 50 miliona Amerikanaca nema osiguranje, što znači da rijetko idu doktorima. U slučaju težeg oboljenja ili nesreće, njihove porodice često bankrotiraju, a troškovi liječenja ostaju neplaćeni.Ali, trenutno svi ostali plaćaju više za zdravstveno osiguranje.Od 2010. godine, kad je zakon usvojen, prosječna porodica je plaćala 13.770 dolara godišnje za osiguranje, dok su joj prosječni prihodi iznosili manje od 50.000 dolara. To znači da je 28% prihoda odlazilo na zdravstveno osiguranje.Prošle godine, prosječni troškovi osiguranja porasli su za 9%.Ovaj problem košta sve Amerikance, jedne novca, druge zdravlja, a predsjednika mnogo političkog kapitala. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku