hamburger-icon

Kliker.info

Enver Imamović: Naša djeca i unuci trpjet će posljedice loše politike naših nesposobnih političara

Enver Imamović: Naša djeca i unuci trpjet će posljedice loše politike naših nesposobnih političara

23 Decembra
08:29 2010

 Jedan od najznačajnijih bh. historičara i intelektualaca, prof. dr. Enver Imamović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu u intervjuu za „Dnevni avaz“ upozorava da su Bošnjaci u „užasnoj stagnaciji koja će nas ekonomski i politički puno stajati“.

Sijanje mržnje

– Ovakva stagnacija u svim segmentima imat će dugotrajne posljedice, iako mislim da je sama Bosna neuništiva. Ali, činjenica je da će djeca i unuci generacije koja je izašla iz minulog rata trpjeti posljedice loše politike naših nesposobnih političara – kaže Imamović.

 Kako gledate na aktuelnu poziciju Bošnjaka? Brine li Vas činjenica da je među njima zavladala apatija?

– Zavladao je defetizam. Samo nije kod onih koji iz ovakve situacije u zemlji izvlače najviše koristi. Što je u jednoj zemlji teža ekonomska situacija, to je bolje za sloj mešetara i kriminalaca. U tu kategoriju spada najveći dio naših političara u vlasti. Oni primjenjuju isprobani metod da bi svoje korupcionaške ciljeve ostvarivali, a to je da siju stalnu mržnju među narodima na vjerskim i nacionalnim osnovama. Tako nastoje ostvariti svoje naume, a najteža situacija je upravo kod Bošnjaka.

Zašto je to tako? Gdje trebamo tražiti izvore odgovornosti?

– To je, prije svega, teška politička situacija u zemlji. Bošnjaci, dakle taj muslimanski korpus, očito su trn u oku Evrope i Amerike. Bosanski muslimani su na meti svih i svakoga. Mi smo danas u jednom procesu gdje nas svi tretiraju i posmatraju. Ekstremi iz druga dva naroda upravo na to igraju, uz jasno sufliranje svojih menadžera iz inostranstva. Oni ne gledaju dobronamjerno na BiH. Pa, vidite ko najviše zaostaje. To su Bošnjaci.

 Dobro, ali nije li za to odgovorna bošnjačka politika?

– Sve je to povezano. Nažalost, u korpusu bosanskih muslimana, Bošnjaka, od Austro-Ugarske pa naovamo, imamo svega nekoliko prvaka koje je vrijedno spomenuti. To je sve, kako narod kaže, bilo luk i voda. A zašto? Opet zbog austrijske politike, pa politike Kraljevine Jugoslavije i Titove države, kada su svi bili preferirani, a muslimani stigmatizirani. U takvoj situaciji, a da bi opstali, bošnjački prvaci i intelektualci morali su se povinovati aktuelnim političkim režimima i šutjeti. Zato mi danas nemamo prvaka koji su na visini svog zadatka, a ne vidim rješenje na vidiku. Potreba Bošnjaka nalaže jednog snažnog čovjeka, lidera visokog kalibra, koji bez ustezanja mora znati reći i provesti ono što je interes Bošnjaka. Taj čovjek mora biti bez oraha u džepu.

Opstruirana ideja

 Nažalost, stiče se utisak da bošnjačka bezidejnost samo generira probleme u državi i još više osnažuje srpski i hrvatski separatizam.

– Pred nama je pitanje kuda dalje i šta je Bošnjacima činiti. Često se može čuti da bošnjački intelektualci spavaju. Ja smatram da ne spavaju, već ne mogu doći do riječi. Odgovorni u politici ignoriraju bošnjačke intelektualce i ne traže savjete od njih. Intelektualci ne mogu iskazati ono što žele. Nije slučajno tako snažno opstruirana ideja o održavanju bošnjačkog sabora. Zato danas bošnjačka politika ne zna odgovoriti na vrlo odlučnu i često nemilosrdnu politiku, recimo, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Oni njihove istupe i stavove samo prešućuju i povlače i to uglavnom zbog neznanja

Državnost i fotelje

– Sjetimo se jednog Spahe i ljudi koji su se znali snaći i u daleko težim vremenima, gdje su Bošnjaci imali puno težu poziciju. Veličine smo imali, a danas ih nemamo. Ovi današnji ne znaju šta da rade. Slažem se da se Bošnjaci ponašaju apsolutno nedržavotvorno. Ne znaju u kojem pravcu upraviti. Naša bošnjačka elita, recimo, prešućuje i prisvajanje kraljice Katarine. Ona je bila kraljica Bosne i nema veze s katoličanstvom, a s Hrvatima još manje. No, o tome niko ne vodi računa. Državnost nije samo u tome ko će dobiti kakve fotelje, ona je sadržana u platformi, u temeljima odlučnosti da se brani ta naša državnost.

 Sve najgore u depešama

Vaš intervju za „Avaz“ iz decembra 2008. našao je mjesto i u jednoj depeši Ambasade SAD u Sarajevu koju je objavio Wikileaks. Kako to komentirate?

– Kad je BiH u pitanju, ne možemo očekivati ništa dobro u tim depešama, već sve najgore. A opet, ispostavilo se da ništa nije tako problematično u ovoj zemlji koliko su to islam i Bošnjaci. Mi smo Evropi i Americi, očito, problem samo zato što smo muslimani. Bez obzira jesmo li mi pošteni ili nepošteni. To mi otvoreno moramo kazati. Moramo pitati SAD i Evropu šta je to u nama pogrešno i šta se to događa s tim svijetom kada su im u 21. stoljeću toliki problem muslimani Bosne. Ove depeše me podsjećaju na izvještaje iz tajne arhive inkvizicije o bogumilima koje sam prije nekoliko godina proučavao u Vatikanu. One su, također, najgore govorile o ljudima s ovoga područja. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku