hamburger-icon

Kliker.info

Engleski Japanac autor kultnog romana “Ostaci dana” : Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Engleski Japanac autor kultnog romana “Ostaci dana” : Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Oktobar 06
05:32 2017

Engleski pisac Kazuo Ishiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska akademija.Kazuo Ishiguro rođen je 1954. u Nagasakiju. Još kao dijete preselio se s roditeljima u Englesku, gdje i danas živi.

Njegovih sedam do sada objavljenih romana obezbijedili su mu veliki broj književnih nagrada, kultni status kod brojne čitalačke publike i prevod djela na više od 40 jezika.Ishigurovo najznačajnije ostvarenje je roman “Ostaci dana”.

Veliki uspjeh postigao je i romanima “Slikar prolaznog svijeta”, “Ne daj mi nikada da odem” i “Bez utjehe” – kafkijanska zagonetka na 500 stranica, roman kojem je kritika bila posebno naklonjena, prenosi “Sputnik”.

Švedska akademija od 1901. godine dodjeljuje Nobelovu nagradu za značajan doprinos u književnosti.

Alfred Nobel, švedski hemičar, inovator, dramski pisac i donator, u testamentu je donirao dio svog novca Švedskoj državi i osnovao Fond iz kojeg bi se svake godine dodjeljivala nagrade u više kategorija – hemija, fizika, književnost, medicina, mir…

Nobelova nagrada se dodjeljuje piscu iz bilo koje zemlje koji je, prema Nobelovim riječima, “na polju književnosti stvorio najbolje djelo idealističkih tendencija”.

Prošle godine Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je američkom muzičaru Bobu Dylanu. Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *