hamburger-icon

Kliker.info

Emir Kusturica : Gdje ja mogu praviti završetak genocida!?

Emir Kusturica : Gdje ja mogu praviti završetak genocida!?

20 Juna
13:38 2012

Kontraverzni  reditelj Emir Kusturica žestoko se obrušio na stavove uglednih stručnjaka za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i bosanskohercegovačkih intelektualaca koji su kritizirali njegov pokušaj otimačine kamena s nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, austrougarske kule Petrinja iznad Trebinja, kao i sam projekt Andrićgrad u Višegradu, za koji je taj umjetnik namjeravao uzeti kamen. Na pitanje kako komentira posljednja dešavanja u vezi s Andrićgradom, te, posebno, nezadovoljstva građana Trebinja zbog neuspjelog uklanjanja kamena s kule Petrinja, reditelj Kusturica je odgovorio salvom optužbi na Agenciju Anadolija zbog navodno lošeg izvještavanja o njegovom projektu.

 "Kako imaš hrabrosti da me nazoveš nakon teksta da je Andrićgrad dovršetak genocida u Višegradu? Pa, gdje ja mogu praviti završetak genocida!?", kazao je u telefonskom razgovoru izrevoltirani Kusturica.Po njemu, sporno što je AA prenijela stav jednog od akademika Muhameda Filipovića o Andrićgradu, vrijeđajući jednog najuglednijih bh. intelektualaca tvrdnjama "da ga ne razumiju ni njegova djeca, a kamo li Turska".Na konstataciju da ugledni profesori i analitičari imaju pravo da kažu svoj stav o njegovom projektu, Kusturica je nastavio u svom stilu. "Imaju pravo da kažu da ja pravim genocidnu tvorevinu… Pa, zovi ovdašnjeg šefa Stranke demokratske akcije (predsjednik OO SDA Višegrad Bilala Memiševića, op. a.), pa ga pitaj da li je ovo genocidna tvorevina. Kako može biti genocidna tvorevina nešto što počinje da gradi multietnički život u Bosni? Kako to može biti genocidno", pitao se Kusturica.
 
Na konstataciju da želimo prenijeti i njegov stav, Kusturica je rekao: "Me ne moraš ga prenositi, ne interesira me šta vi mislite, šta vi pišete, pišite šta god hoćete… Napišite da je dva puta genocidno", rekao je Kusturica.Andrićgrad se gradi na ušću Bijelog Rzava u Drinu, u neposrednoj blizini čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, koji se nalazi na listi svjetske kulturno-historijske baštine UNESCO-a. Kusturicin projekt započet je, simbolično, na Vidovdan 2011. godine, odnosno na godišnjicu Kosovske bitke Srba i Turaka 1389. godine.Afera s kamenjem iz Trebinja eskalirala je kada su stanovnici hercegovačkog grada prije nekoliko dana automobilima blokirali put i spriječili odvoženje kamena sa trebinjskog spomenika-tvrđave u Višegrad. (KLiker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku