hamburger-icon

Kliker.info

Eldin Elezović : Sanjao sam samo da postanem fudbaler a završio sam u logoru Gabela !

Eldin Elezović : Sanjao sam samo da postanem fudbaler a završio sam u logoru Gabela !

Decembar 16
05:55 2017

 Povodom presude Haaškog suda šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne svoja  sjećanja na najteži period svoga života, za Al Jazeeru  je u New Yorku  iznio Eldin Elezović iz Stoca, aktuelni predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Između ostalog Elezović ističe da je u junu 1993. godine, kao tinejdžer, zajedno sa svojom braćom i ocem, ni kriv ni dužan odveden u koncentracioni logor HVO za Bošnjake u  Gabeli pored Čapljine.  Prema njegovim riječima, njihova jedina krivica je bila što su Bošnjaci , a u zatočeništvu je proveo 273 dana.

Nakon raspuštanja zloglasnih kazamata u Hercegovini, Elezović je kaže, bio visok 190 centimetara, a težio je samo 48 kilograma. Najtežim momentom tokom devetomjesečne golgote Elezović smatra mučko ubistvo svoga 18-godišnjeg prijatelja Mustafe  Obradovića , koga je zbog   pronađene  korice hljeba u džepu  upucao upravnik logora Boško Boko Previšić. Bila je to kazna za  kršenje zapovijedi da logoraši , koji su svaki dan tjerani na prisilni rad, ne smiju unositi hranu u logor.

Previšić   je  u bijegu od 14. novembra 2005. godine, kada mu je da podsjetimo,  na Kantonalnom sudu u Mostaru trebalo započeti suđenje za teške ratne zločine. Od tada mu se izgubio svaki trag. Za njim je raspisana potjernica, ali bez ikakvog efekta, pošto se , koristeći  dvojno državljanstvo,nesmetano   sklonio u susjednu Hrvatsku.

Prijeratni tinejdžer  Eldin Elezović koji  je, kako kaže, maštao  da postane fudbaler ili bankar, od 1997. godine živi i radi u  New Yorku. Generalni je   direktor  hotelske korporacije   H J N  i sanja da Bosna i Hercegovina postane  prosperitetna država i da sve  ratne  zločince  stigne ruka pravde.

(Kliker.info)

http://www.aljazeera.com/news/2017/12/bosnian-muslims-deserve-1712150712

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *