hamburger-icon

Kliker.info

EKSKLUZIVNO: Imena prvih svjedoka protiv zločinca Ratka Mladića

EKSKLUZIVNO: Imena prvih svjedoka protiv zločinca Ratka Mladića

08 Maja
15:31 2012

Prvi svjedok Haškog tužilaštva protiv Ratka Mladića bit će Elvedin Pašić koji će 29. maja u sudnici ispričati kako je preživio zločine počinjenom nad stanovnicima sela na području općine Kotor Varoš u novembru 1992. godine. Nakon Pašića, iskaz će dati zaštićeni svjedok koji je preživio strijeljanje u selu Biljani kod Ključa kada je ubijeno više oko 150 muškaraca. Sljedeći na spisku svjedoka je britanski novinar Ed Vulliamy te Idriz Merdžanić, obojica svjedoci  zločina počinjenim 1992. godine u logorima i selima oko Prijedora. Među prvim svjedocima protiv Mladića u Haškoj sudnici bit će i Momir Nikolić, glavni obavještajac Bratunačke brigade VRS osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u genocide u Srebrenici 1995. godine.

Tužilaštvo, koje će 16. i 17. maja iznijeti uvodne riječi, je objavilo spisak prvih 25 svjedoka. Kroz njihove iskaze namjeravaju predstaviti opću sliku zločina za koje se Mladić tereti u 11 tačaka optužnice. Prvi svjedoci će govoriti o pet masakara počinjenih tokom 1992. godine, formiranju logora, bombardovanju Sarajevu u maju te godine, snajperskim incidentima, te o jednom od masakara počinjenih nakon pada Srebrenice. Na samom početku, Tužilaštvo će saslušati i svjedoke o organizacionoj strukturi VRS, te Mladićevim nadležnostima. “Tužilaštvo se odlučilo na ove svjedoke dijelom jer su to žrtve i svjedoci zločina, i kao takvi će vjerovatno zahtijevati manje priprema nego drugi koji će govoriti o kompleksnijim stvarima,” stoji u obrazloženju dostavljenom Sudskom vijeću.

Pašić, prvi svjedok, je napunio 14 godina u junu 1992. godine  kada je i preživio masakr u selu Grabovica, o čemu je već dao iskaz na suđenju Momčilu Krajišniku, osudjen na 20 godina zatvora. Ispričao je kako je sa porodicom bježao iz sela Hrvaćani pred napadom srpksih snaga, te kako su proveli u zbjegu narednih pet mjeseci. Nakon lutanja, pokušali su se vratiti u Hrvaćane ali su zatekli zapaljeno i porušeno selo, i pobijene starije mještane, većinom stare i bolesne, koji nisu mogli pobjeći. Ponovo su morali pobjeći. U zbjegu su zarobljeni i odvedeni u školu u Grabovici. Jutro nakon što su dovedeni, dovezeni su autobusi te je zarobljenicima, među kojima su bile i žene i djeca, rečeno da moraju ići. Da bi ušli u autobuse koji su dovezeni, zarobljenici su morali proći kroz kolonu u kojoj su bile žene i djeca koji su u rukama držali sjekire, drvene palice, štapove…

Sjećam se da nam je jedan vojnik rekao ‘Ako preživite ovo možete ići dalje’… Sjećam se dječaka koji je imao otprilike kao ja godina. On je rekao da će ići prvi. Počeo je hodati. Došao je negdje do sredine i neko ga je udario tako jako da je pao. Nije mogao ustati pa je nastavio pužući. Dok je puzao oni su ga udarali. .. Ja sam bio zadnji koji je prošao dok su me oni udarali… Skoro sam došao do autobusa kada me je jedna žena zgrabila i gurnula. Imala je nož u ruci. Rekla je ‘dajte mi da ubijem ovog malog baliju jer su dva moja sina ubijena’. Pokušavao sam pobjeći ali ona me je snažno držala. Onda ju je gurnuo vojnik koje je tu stajao, doslovno me zgrabio i ubacio u autobus”.

Muškarce koji su ostali u školi, među kojima i njegov otac, Elvedin više nije vidio. Među prvim svjedocima bit će i Adil Medić, koji je radio na razmjenama iz logora Manjača; Fejzija Hadžić, preživjeli masakra u Jalašačkom Polju, Kalinovik; Šefik Hurko, zatočenik logora u školi u Vlahovićima i Rasadniku u Rogatici; Rajif Begić koji je preživio masakr na Vrpolje mostu u Sanskom Mostu; novinar SkyNewsa Aernout Van Lynden koji će govoriti o opsadi Sarajeva; John Wilson, UN službenik koji će govoriti o susretima sa Mladićem; Richard Mole, vojni posmatrač UN-a koji će govoriti o naoružanju VRS i komandnoj strukturi, Eelco Koster bivši pripadnik Holandskog bataljona UN u Potočarima; novinar Robert Block  koji će također govoriti o Srebrenici; David Harland koji je bio savjetnik za civilne i politicke poslove pri UNPROFORU od juna 1993. godine do kraja rata u Sarajevu; general Sir Richard Dannantt, bivši komandant britanskih snaga koji će dati svoje ekspertsko mišljenje o VRS lancu komande…Nidžara Ahmetašević (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku