hamburger-icon

Kliker.info

Ekonomija važnija od zaraze : “NE MOŽEMO DOPUSTITI DA LIJEČENJE BUDE GORE OD SAMOG PROBLEMA”

Ekonomija važnija od zaraze : “NE MOŽEMO DOPUSTITI DA LIJEČENJE BUDE GORE OD SAMOG PROBLEMA”

23 Marta
20:47 2020

Američki predsjednik Donald Trump na društvenoj mreži Twitter objavio je:

“NE MOŽEMO DOPUSTITI DA LIJEČENJE BUDE GORE OD SAMOG PROBLEMA. NA KRAJU 15-DNEVNOG PERIODA DONIJET ĆEMO ODLUKU O TOME U KOJEM PRAVCU ŽELIMO IĆI!”

To je Trumpov tweet koji su Amerikanci mogli vidjeti kada su se jutros probudili uz pitanje “Odakle sada ovo, što ovo znači?”

Spomenuta Trumpova poruka postavljena je na Twitter ubrzo nakon što je kasno sinoć na Fox Newsu, koji pruža bezrezervnu potporu predsjedniku, Steve Hilton, bivši savjetnik negdašnjeg britanskog premijera Davida Camerona, rekao:

“Naša vladajuća klasa i njihovi TV-vjesnici šire strah u vezi sa zarazom korona virusom. Oni sebi mogu dopustiti beskrajan ekonomski zastoj. Ostali Amerikanci ne mogu, jer će biti uništeni. Znate za poznatu izreku – liječenje je gore od bolesti. To je upravo ono prema čemu se krećemo.”

Hilton je upozorio da će recesija, koja bi mogla pratiti zarazu, biti pogubna.

Ubistvo miliona Amerikanaca

Fox News zatim je pustio videoizjavu dr. Anthonyja Faucija, vodećeg američkog infektologa, koji često ispravlja Trumpa kad ovaj upućuje pogrešne podatke američkim građanima. U toj izjavi Fauci kaže da on nema ništa protiv toga da ljudi misle da je odgovor na virus bio pretjeran.

“Lako je to njemu kazati”, pojašnjava Hilton i dodaje:

“On će imati posao kada se sve ovo okonča, bilo što da se dogodi.”

Po svemu sudeći, Trump je gledao Fox News u tom trenutku, kao što to, uostalom, čini svakog dana, te je objavio tweet koji ste vidjeli na vrhu teksta. Sve napisano velikim, upozoravajućim slovima, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Hilton je čak “izračunao” da bi način na koji se odgovara na zarazu mogao dovesti do recesije, koja bi mogla “ubiti milijun Amerikanaca… Siromaštvo ubija. Očaj ubija. Ovaj je ekonomski zastoj poguban.”

Nakon toga Foxov analitičar poziva Trumpa da preispita svoj plan o suprotstavljanju zarazi u roku 15 dana uz ideju da bi se mogao okončati ekonomski zastoj, dok bi na snazi ostala zabrana okupljanja velikog broja ljudi, kao i pojačana briga za starije osobe.

Dakle, poruka upućena Amerikancima posredstvom Fox Newsa glasi: “Javni zdravstveni djelatnici imaju prevelik utjecaj na ekonomske odluke!”

Ivica Puljić (AljazeeraBalkans)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *