hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Kongres SDA : Izetbegovićev privatni štab protiv Sulejmana Tihića

Čekajući Kongres SDA : Izetbegovićev privatni štab protiv Sulejmana Tihića

28 Aprila
06:13 2009

Čekajući majski kongres SDA  najveću pažnju ne samo članstva ove stranke  nego i uopće javnosti BiH, ali i međunarodne zajednice, zaokuplja samo jedno pitanje – ko će SDA voditi u naredne četiri godine, dakle ko će na Kongresu biti izabran za predsjednika. To je razumljivo s obzirom da se radi o najjačoj političkoj partiji u BiH i da od prvog čovjeka najviše zavisi kojim će putem SDA ići – hoće li se i definitivno profilirati u modernu stranku po mjeri svih građana ili će otići na drugi, opasni kolosijek.

Specijalni zadaci              Glavni kandidati su aktuelni predsjednik Sulejman Tihić i aktuelni potpredsjednik Bakir Izetbegović. U igri je i Adnan Terzić, sadašnji zamjenik predsjednika, ali se posljednjih dana u krugovima bliskim vrhu SDA može čuti da neće biti iznenađenje ukoliko se on povuče u dogovoru i u korist Izetbegovića. Inače, zvanične kandidature za stranačke funkcije bit će poznate do 10. maja.Kako saznajemo, Izetbegović se posljednjih dana potpuno posvetio predsjedničkim izborima u SDA i formirao je i svoj privatni  štab čijim članovima je podijelio precizne zadatke. On sada svakodnevno obilaze općinske organizacije SDA, vodeći sa sobom i svoje odane biznismene, lobira za sebe i preko njih i novca s kojim oni raspolažu nudi „općinama sve što požele“. U nekim općinskim organizacijama SDA  zatečeni su iznenadnim Izetbegovićevim posjetama, pogotovo što ih nikada ranije nije posjećivao, pa mu  ponegdje otvoreno stavljaju do znanja da znaju zbog čega je došao.

Medijski linč                           Prema informacijama s kojima „San“ raspolaže, Izetbegović je zadužio svog zeta Jasenka Akšamiju i visokopozicioniranog člana SDA Irfana Ajanovića da, svojim uticajem i vezama, kompromitiraju, kako god znaju, sve one Bošnjake koji nisu na njegovoj strani, uz diskvalifikaciju Tihića  po svaku cijenu. U  ekipi su i izvjesni Smajić i Bukva. U toj akciji širokih razmjera, specijalni zadatak dobio je i Fahrudin Radončić, vlasnik „Avaza“ da još žešće medijski linčuje sve Izetbegovićeve protivnike po principu „ko nije sa mnom, on je protiv mene i zna se šta ga čeka“. Izvori bliski aktuelnom vrhu SDA kažu nam da Izetbegović više ne bira riječi protiv Tihića uz tvrdnje da „ako on pobijedi, nas nigdje neće biti“. Pri tome se koriste čak i prijetnje i ucjene uz naglasak da od jedinstva Bošnjaka neće biti ništa ako Tihić pobijedi. Čak se pominje i mogućnost formiranja nove stranke u koju će ući Izetbegovićeve pristalice ukoliko on ne bude novi predsjednik. Uostalom, to je prošle sedmice na indirektan način najavio Hasan Čengić objašnjavajući da je u slučaju Tihićeve pobjede moguća i redukcija SDA „u svakom smislu, personalnom i kadrovskom“.Radončić, kojem su upravo propali neki unosni poslovi u Crnoj Gori,  dobio je i zadatak da nastavi s podmetanjima, podvalama i napadima na Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a i ostale s njegove i njihove crne liste, prije svega uspješne Bošnjake.Sastanci Izetbegovićeve odabrane ekipe održavaju se u tajnosti u vilama na Mojmilu i Poljinama, a na jednom od njih Radončić mu se žalio na Tihića tvrdeći da mu je  u jednom nedavnom razgovoru kazao:“Nećeš ti voditi politiku Bošnjaka, na to nemaš pravo, vidi šta ćeš sa sobom i svojim sumnjvim poslovima“.Inače, prema informacijama koje dolaze iz općinskih organizacija SDA, Sulejman Tihić je u velikoj prednosti nad Bakirom Izetbegovićem. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku