hamburger-icon

Kliker.info

Ejup Ganić : Nećete preko naših leđa praviti veliku Srbiju

Ejup Ganić : Nećete preko naših leđa praviti veliku Srbiju

01 Marta
06:59 2011
Za akademika prof. dr. Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva RBiH i osnivača bh. univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), 1. mart je datum koji je, kako kaže, potvrdio kontinuitet Bosne od Kulina bana do naših dana.

Birati sposobne

– Te 1992. godine, kada se desio referendum o nezavisnosti, razmišljali smo o svemu. Nismo smjeli ostaviti Bosnu i Hercegovinu u vakuumu i bez "dokumenata". Htjeli smo da narod kaže hoće li Miloševićevu Jugoslaviju, odnosno "veliku Srbiju", ili hoće Bosnu kao državu s vjekovnim kontinuitetom – kaže za "Dnevni avaz" prof. Ganić.Prema njegovim riječima, budućnost BiH dominantno zavisi od onih koji je prihvataju kao svoju državu. – Dakle, ako oni koji je prihvataju kao svoju državu biraju sposobne pojedince na svim nivoima, zemlja će napredovati. Ova država ne zavisi od Dodika u smislu hoće li biti Bosne i Hercegovine ili neće. Treba računati i na to da će, kada ode ovaj Dodik, doći i drugi Dodik. Dakle, uvijek će biti nekih opstrukcija i neke opozicije državnosti Bosne i Hercegovine. Ali, to ne smije da nas zamajava – ističe prof. Ganić.
On pojašnjava da nema ništa lično protiv Dodika. Štaviše, s njim je najduže sarađivao od svih bh. političara, jer su zajedno radili na arbitraži za Brčko.

Uloga Srbije

Prof. Ganić od prošle godine 1. mart će pamtiti ne samo po velikom prazniku države BiH. On je na Dan nezavisnosti  – 1. marta 2010. – uhapšen na londonskom aerodromu dok se vraćao s ceremonije dodjele diploma studentima SSST-a na prestižnom britanskom Univerzitetu u Bakingemu, a prema sramotnom nalogu Srbije.- I moje hapšenje, kojim je uhapšena i BiH, koja je tog 1. marta rekla Srbiji: "Nećete preko naših leđa praviti veliku Srbiju", pretvorilo se u prednost da pokažemo ko je kakvu ulogu imao 1992. godine u smislu šta je tada Srbija radila, a šta je Bosna radila. U Londonu je raščišćena jedna historijska činjenica koju su Srbi i pismeno potvrdili, a to je da je Srbija sa svojom vojskom bila ne teritoriji BiH i ratovala protiv oružanih snaga BiH i da se povukla u nekom periodu, navodno povukla – potcrtao je prof. Ganić.

Ove godine nije otputovao u London

Prof. Ganić ove godine nije otišao u Veliku Britaniju na ceremoniju dodjele britanskih diploma, iako je to činio proteklih godina. Na tu činjenicu, pomalo kroz smijeh, kaže da mu je nakon pet mjeseci koje je u komadu prošle godine nakon hapšenja proveo u Londonu, "bilo dosta za cijelu godinu". Umjesto njega otputovala je njegova kćerka Emina Ganić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku