hamburger-icon

Kliker.info

Ejup Ganić : Kad Erdogan nešto kaže, to sluša i analizira i Istok i Zapad

Ejup Ganić : Kad Erdogan nešto kaže, to sluša i analizira i Istok i Zapad

17 Septembra
14:26 2012

 
Bosanskohercegovački intelektualci i društveni radnici pozdravili su posjetu premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini i uputili nedvosmislenu podršku njegovim ocjenama da "Turska želi jaku i stabilnu BiH", da se "ne smije dovoditi u pitanje cjelovitost i integritet" te države, kao i poziv da se zaustave daljnje podjele na ovim prostorima .Akademik Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva Republike BiH, tvrdi da je premijer Erdogan lider svjetskog formata."Kad premijer Erdogan nešto kaže, to sluša i analizira i Istok i Zapad. On muslimanima u cijelom svijetu vraća dostojanstvo i propagira toleranciju, izlazak iz siromaštva i očuvanje identiteta. Prijateljstvo sa Turskom je strateški važno za suverenitet BiH i stabilnost Balkana, kao i jačanje uloge NATO-a na Balkanu", izjavio je akademik Ganić za agenciju Anadolija.

Dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Borislav Petrović za agenciju Anadolija (AA) je veoma emotivno govorio o posjeti premijera Erdogana Sarajevu i svojim susretima s tim visokim zvaničnikom. Inače, profesor Petrović je bio domaćin premijeru Erdoganu tokom posjete Univerzitetu u Sarajevu."Ono što je mene dojmilo u smislu sadržaja i važnosti poruka premijera Erdogana, jeste to šta je sve rekao u smislu državnosti BiH. Ali, on je se interesirao i za stvari na koje se zvaničnici tako visokog ranga zbog nedostatka vremena i ne osvrću. No, premijer Erdogan je išao u detalje. Interesirao se za privredu, rad Univerziteta u Sarajevu… Kada sve to znate, onda njegove poruke imaju još veću snagu. Mene je kao čovjeka i profesora impresionira i kako je on sve to rekao. Ja sam izvukao dva zaključka. Prvi, da on iskreno misli ono što govori i da je spreman u ime svoje države to ostvariti. Drugo, kada je izgovarao neke konstatacije, davao prijedloge i sugestije, koristio je rječnik običnog čovjeka. Spominjao je naše obitelji, roditelje, majke, djecu… Naglasio je i važnost mlade populacije", priča Petrović.
 
Dodao je da su rijetki visoki zvaničnici koji, kada šalju poruke, šalju ih s toliko ljudskosti."Posebno me je dojmilo kada je u Predsjedništvu BiH rekao: "Ne dijelite se". Mislim da je ova poruka značajna, jer dolazi iz usta političara koji ima snagu i moć da stane iza toga. Jako je važno kada ovakve poruke upute ljudi koji nešto znače u svijetu. Poruka koji dolazi iz zemlje koja je prvenstveno naseljena muslimanima ima višestruki značaj, jer ju je on uputio poruku i Bošnjacima, ali i drugim narodima. Ja sam shvatio kako je on time poručio da Turska želi pomoći samo Bosni ovakvoj kakva jeste, dakle, heterogena. Njih ne zanima samo jedan, već svi narodi koji ovdje žive", naveo je Petrović.Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH prof. dr. Senadin Lavić smatra da je od velikog značaja to što je turski premijer Erdogan uopće posjetio BiH i ovdje govorio o njenoj državnosti."Premijer Erdogan se krajnje predano odnosi prema BiH kao suverenoj i međunarodno priznatoj državi. To je za nas vrlo važan signal da se i sami prema svojoj državi moramo odnositi na adekvatan način. Očito je da je uloga Turske u zadnjih pet godina vrlo bitna na ovim prostorima. Turci ovdje igraju jednu neskrivenu ulogu i poručuju svim narodima Balkana da žele mir i saradnju, prosperitet i razvoj. Oni na određen način pozivaju balkanske narode da se uključe u taj jedan zajednički projekt za jugoistočnu Evropu. Turska bi tako bila jedan pozitivni i progresivni motor ovog dijela svijeta. BiH mora biti dio tog kruga", rekao Lavić za AA.
 
Prof.dr. Dževad Jahić, potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), ugledni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i autorRječnika bosanskog jezika vjeruje da su posjeta premijera Erdogana i njegove poruke znak da BiH mora naći strategiju prisnije i konkretnije saradnje sa Turskom.On prije svega okrivljuje bošnjačke predstavnike što dobronamjernost Turske prema BiH nije bolje iskorištena."Podržavam svaku saradnju koja bi dala rezultate u smislu da država BiH jača  i da Turska u tom smislu ima svoj interes. Osim toga, mi smo kulturno vezani i na tom planu se saradnja mora razvijati, na čemu BANU već radi. Turska je u stanju da investira, da podrži ključne projekte u BiH poput autoputa na koridoru 5C. Posjeta premijera Erdogana može značiti da postoje realne šanse za realizaciju svega navedenog", istakao je Jahić.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku