hamburger-icon

Kliker.info

Eho banjalučke inicijative : Dodik i Tihić predlažu odlaganje izbora zbog straha od poraza

Eho banjalučke inicijative : Dodik i Tihić predlažu odlaganje izbora zbog straha od poraza

27 Marta
04:56 2012

Predsjednici SNSD-a i SDA Milorad Dodik i Sulejman Tihić jučer su u Palati Republike Srpske u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata podržali inicijativu za odgađanje lokalnih izbora i njihovo provođenje zajedno s narednim općim izborima 2014. godine.No, ova inicijativa iza koje su stali Tihić i Dodik izazvala je snažnu reakciju opozicije, parlamentarnih stranaka, ali i bh. javnosti. Član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović kaže da je ova stranka iznenađena inicijatovom za koju je, kako je rekao, "upitan zakonski okvir".   – Organi SDP-a u narednim će danima razmotriti ovu inicijativu i zvanično se odrediti prema njoj, a u međuvremenu očekujemo potpunije obrazloženje od inicijatora. SDP, kao trenutno vodeća politička stranka u BiH, apsolutno je spremna da testira povjerenje građana na lokalnim izborima u oktobru ove godine – kaže Magazinović.Istovremeno, lideri opozicije Savez za bolju budućnost BiH povodom ove inicijative ističu da "najjača opoziciona stranka već odavno potpuno prezire Tihićevu servilnost i poltroniju prema Miloradu Dodiku".

Latif: Preziremo Tihićevu servilnost prema Dodiku

– Oni koji su ukrali više decenija života bh. građanima raznim prevarama smislili su novu – da mandat svojim načelnicima i vijećnicima sa četiri godine nezakonito produže na šest. Ljudi su na prošlim izborima birali svoje predstavnike na četverogodišnje periode i niko nema pravo da ga produžava. Jasan je strah Tihića i Dodika od gubitka predstojećih lokalnih izbora, a iz SBB BiH im poručuju da bi najbolje bilo da, umjesto produženja, mandati budu skraćeni i da u oktobru budu održani i lokalni i opći izbori – izjavila je za naš list Edina Latif, izvršni sekretar SBB BiH.  Politička praksa, kako je istakla, jedino poznaje skraćivanje mandata, a nikada produžavanje, i to na dvije godine. Na kraju dodaje da tek sada postaje jasno zašto je najavljeni miting opozicije pod nazivom "Za poštene izbore i bolju BiH" u Sarajevu zaista neizbježan.   Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Državnom parlamentu Mato Franjičević kaže za naš list da od odgađanja lokalnih izbora ima prečih stvari koje treba mijenjati.- Ova ideja može se razmatrati. No, dok me neko snažno ne uvjeri da je odgađanje lokalnih izbora zaista racionalno i opravdano, ne bih tu ideju podržao – kazao je Franjičević.

Skratiti mandate

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar potcrtao je da njegova stranka o ovoj inicijativi još nije zauzela zvaničan stav, ali je iznio svoje mišljenje, prema kojem je spajanje općih i lokalnih izbora 2014. godine legitimno.- Postoje i pravni i ekonomski i politički razlozi za spajanje općih i lokalnih izbora. Znam da to nije dobro gledajući samo s demokratskog aspekta. Ali, BiH je stalno u nekoj izbornoj kampanji – kazao je Vegar.Prema mišljenjima analitičara, ako već žele napraviti uštede, Tihić i Dodik trebali bi skratiti svoje mandate, jer svakako ništa nisu postigli, i raspisati opće izbore zajedno s lokalnim ove godine. Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, ističe da nema ništa protiv da zajedno budu održani i opći i lokalni izbori, ali da se ovogodišnji lokalni izbori ne odgađaju!- Najkasnije naredne godine treba izvršiti korjenite izmjene izbornog i drugog zakonodavstva, koje bi 2014. godine obezbijedilo poštene izbore s budžetskim finansiranjem nepristrasnog praćenja izbora i bez stranačkih lokalnih komisija i korupcije. Održavanje izbora i izborni sistem ne smiju biti monopol Dodika, Tihića, Bosića i drugih stranačkih predsjednika, već pitanje od najšireg društvenog interesa i rasprave u koju bi obavezno bili uključeni predstavnici civilnog društva i zainteresovani građani – kazao je Dejanović.

Arapović: Izbori su vlasništvo građana!

Politički analitičar iz Centara civilnih inicijativa Adis Arapović kaže za "Avaz" da je licemjeran Dodikov i Tihićev argument o štednji na jedinom preostalom načinu izražavanja građanske volje.- Građanima je, naime, jedino preostalo da putem izbora utiču na svoje izborne predstavnike. Izbori su vlasništvo građana BiH. S obzirom na to da ova inicijativa dolazi od dvije stranke koje su na vlasti u proteklih šest godina, pretpostavljam da postoji i određeni strah od izbornih rezultata. Licemjerno je onda taj strah kriti iza jedne ovakve inicijative! Ako taj strah postoji, onda bi se trebali zabrinuti odakle on dolazi i odakle gubitak povjerenja građana – rekao je Arapović.

SDS i PDP: Izbjegavanje odgovornosti
 
Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan kaže da je inicijativa SNSD-a i SDA klasični pokušaj da se izbjegne odgovornost za katastrofalnu ekonomsku i socijanu situaciju u cijeloj BiH.- Trenutna situacija više zahtijeva vanredne izbore, a ne odgađanje lokalnih – ističe Ćuzulan, koji navodi da SNSD i SDA pokušavaju kupiti vrijeme. Za predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, ova inicijativa ima direktne veze s Dodikovim i Tihićevim strahom od izbora. – To je sada najdirektnije rečeno. Svjesni su činjenice da vrlo loše stoje, jer ništa od obećanoga nisu uradili. Ovo je i protiv Ustava i pokazuje potpunu političku neodgovornost – kaže Ivanić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku