hamburger-icon

Kliker.info

Egzekucija koja će uzdrmati Bliski istok: Saudijci pogubili šijitskog čelnika

Egzekucija koja će uzdrmati Bliski istok: Saudijci pogubili šijitskog čelnika

02 Januara
16:02 2016

NimrBSaudijska Arabija je u subotu pogubila 47 osoba osuđenih za ‘terorizam’, među kojima i šijitskog čelnika Nimr Bakera al-Nimra, istaknutog predstavnika oporbe režimu, priopćilo je saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova, a al-Nimrovo pogubljenje osudili su vjerski čelnici i političari iz Libanona, Iraka i Irana.

Osuđenici su pogubljeni u dvanaest različitih gradova u monarhiji, dodaje ministarstvo u tom priopćenju koje prenosi službena agencija SPA.

Šeik Nimr al-Nimr (56), žestoki kritičar sunitske dinastije Al Saud, predvodio je oporbeni pokret nastao 2011. na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj zemlji. Šijiti se žale da su marginalizirani u toj sunitskoj zemlji.

Šeika Nimra je u listopadu 2014. rijadski sud za slučajeve terorizma osudio za ‘pobunu’, ‘neposluh monarhu’ i ‘posjedovanje oružja’.Iran, šijitska sila koja je u napetim odnosima sa Saudijskom Arabijom, više puta je pozivala Rijad da poštedi život šijitskog čelnika.

Među osobama pogubljenim u subotu su i suniti osuđeni za sudjelovanje u krvavim napadima 2003. i 2004. za koje je odgovornost preuzela Al Kaida te jedan Egipćanin i državljanin Čada.

Ovo su prva pogubljenja u 2016. u toj krajnje konzervativnoj monarhiji koja je lani izvršila smrtnu kaznu nad 153 osobe, navodi AFP oslanjajući se na službene podatke.

Al-Nimrov brat kazao je kako je obitelj šokirana, ali se nada da će reakcije na vijest o pogubljenju njegova brata biti mirne. ‘Šeik Nimr uživao je veliki ugled u zajednici i muslimanskom društvu i nema sumnji da će biti reakcija’, kazao je Mohamed al-Nimr. ‘Nadamo se da će one biti mirne. Reakcija izvan toga okvira ne bi smjelo biti. Dosta je krvoprolića.’

 

Libanonsko vrhovno islamsko šijitsko vijeće osudilo je pogubljenje poručivši da se radi o ‘teškoj pogreški’. ‘Pogubljenje šeika Nimra pogubljenje je razuma, umjerenosti i dijaloga’, kazao je u priopćenju potpredsjednik vijeća šeik Abdel Amir Kalaban.

Utjecajni iranski vjerski čelnik blizak vladajućim krugovima osudio je pogubljenje i ocijenio da će biti posljedica po saudijsku vladajuću obitelj.

‘Ne sumnjam da će ta čista krv okaljati kuću Saud i izbrisati ih iz stranica povijesti’, kazao je ajatolah Ahmed Hatemi, član Vijeća stručnjaka i voditelj molitvi petkom.

‘Zločin pogubljenja šeika Nimra dio je zločinačkog obrasca te izdajničke obitelji… Očekuje se da islamski svijet osudi taj zloglasni režim najsnažnije što može’, dodao je.

Pogubljenje je osudio i zastupnik u iračkom parlamentu Mohamed al Sajhudporučivši da je cijl toga čina bio produbiti sukob između sunita i šijita i ‘zapaliti regiju’.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku