hamburger-icon

Kliker.info

Egipatska revolucija : Za Ameriku je najstrašniji scenarij pobuna 
u Saudijskoj Arabiji

Egipatska revolucija : Za Ameriku je najstrašniji scenarij pobuna 
u Saudijskoj Arabiji

30 Januara
08:14 2011

Sinovi egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, Gamal i Alaa, zajedno su sa svojim suprugama pobjegli iz Egipta i stigli danas poslijepodne u London. Doznao je to dopisnik Al Jazeere iz Londona iz povjerljivih izvora u egipatskoj zajednici u britanskoj prijestolnici. No, nedugo potom egipatska televizija opovrgnula je te informacije.Istodobno, iz Egipta bježe svi bogataša, te važniji biznismeni, a prema zadnjim informacijama koje donosi portal Al Kuds al Arabi, preko zračne luke u Kairu Egipat je napustio i ministar unutarnjih poslova Habib al-Adili.

Usprkos policijskom satu i velikom broju pripadnika vojnih postrojbi na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova, prosvjednici ni petog dana pobune, nisu odustajali od prosvjeda. Posve su ignorirali policijski sat, čak su napali i pokušali zauzeti Ministarstvo unutarnjih poslova. Islamski klerici putem televizije odaslali su poruku da je prolijevanje krvi u suprotnosti s islamskim zakonima. Egipatska revolucija, osobito ako završi raspadom režima Hosnija Mubaraka, imat će vrlo snažan utjecaj na stanje u regiji, ali i na međunarodne odnose.

Islamisti bez karizmatika

U osobito su delikatnoj poziciji Sjedinjene Države koje su s raznim režimima na Bliskom istok isplele vrlo neprincipijelnu mrežu partnerstava. Tako Washington Post poziva Baracka Obamu da prekine sve veze s represivnim Mubarakovim režimom i da svu podršku da Mohamedu El Baradeiju, kojega vide kao figuru koja bi Egipat mogla povesti u dobrom smjeru. Iako postoji strah da će ekstremni islamisti (Muslimansko bratstvo) pokušati iskoristiti prosvjede u svoju korist, mnogi komentatori tvrde da se to neće dogoditi zato što taj pokret nema karizmatičnog vođu (kao što je bio Homeini u Iranu) koji bi narod mogao pridobiti na svoju stranu, pa su vrlo male šanse da vlast u Egiptu preuzmu ekstremisti. Štoviše, raspad represivnog režima mogao bi Al-Qa’idi, koja pokušava u Egiptu regrutirati ljude, izbiti argumente iz ruku upravo zbog činjenice da je nestao režim koji je tlačio (muslimanski) narod.Ako se ovakva vrsta pobune i dalje bude širila arapskim svijetom, moglo bi doći do vrlo velikih političkih, ali i ekonomskih potresa.

Scenarij iz pakla

Za SAD najstrašniji bi scenarij mogao biti izbijanje pobune u Saudijskoj Arabiji, gdje je ekstremni vahabistički pokret vrlo jak i utjecajan. Washingtonu je vjerojatno nezamislivo da u njihovim rukama završi sve najsofisticiranije naoružanje koje je Amerika prodala toj zemlji. Stoga nije čudno da tamošnji kralj Abdullah vrlo otvoreno podržava Mubaraka. S otvorenim palestinskim pitanjem i ustancima u arapskim zemljama diplomacija SAD-a u regiji bit će puno kompliciranija i sporija.Izraelska vlada još nije reagirala, a ministri imaju zabranu komuniciranja s javnošću. Padom Mubaraka Izrael će izgubiti jednog od vrlo rijetkih partnera u arapskom svijetu. Najviše se strahuje od jačanja Muslimanskog bratstva, prema nekim izvorima, jedino što izraelski premijer Netanyahu priziva jest da Mubarak ostane na vlasti.  (Kliker,info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku