hamburger-icon

Kliker.info

Edward Joseph: Ključno je da EU i SAD što prije poduzmu korake u BiH,prizori iz 9. januara Putina uvjeravaju da može pobijediti

Edward Joseph: Ključno je da EU i SAD što prije poduzmu korake u BiH,prizori iz 9. januara Putina uvjeravaju da može pobijediti

12 Januara
06:22 2023

Američki profesor Edward Joseph se našao u žiži javnosti u regionu nakon što je na njegov račun teške optužbe iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. O ovom napadu, ali i viđenju situacije unutar Bosne i Hercegovine, govorio je za N1.

Profesor Edward Joseph, sa Univerziteta Johns Hopkins nekadašnji je službenik OSCE-a i USAID-a tokom rata u BiH i nakon toga. Nedavno se našao u žiži javnosti u susjedstvu, nakon što je sapštio da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 30. decembra, gostujući na TV Prva, optužio da je albanski agent i da dobija mnogo albanskog novca. Uslijedila je i reakcija State Departmenta. Napisali su da “prljavim taktikama protiv građana, kakva je ova, nije mjesto u demokratskim društvima”.

O ovom činu Joseph je govorio i za Newsnight u programu N1. Kaže – ohrabruje ga mudar potez State Departmenta.

“Negirao sam besmislen napad. To govori o njegovom karakteru. Ohrabruje i da je State Department odbacio ovakvu vrstu lukave taktike. Oni su i proširili ovaj napad – jer ovo nije samo napad na mene nego i na američke građane. Ako Vučić može da se izvuče sa ovakvim napadom na mene, onda zamislite šta se dešava sa građanima Srbije, novinarima i aktivistima…”, pita se sagovornik N1.

Upitali smo i u čemu identificira ovakvo ponašanje predsjednika Srbije. Nervoza ili nešto drugo?

“Očito je reaktivan kada se pomene moje ime. Nije to samo do njegovog karaktera. Ovo je i teški problem koji postoji u regionu – Vučić vjeruje da je iznad kritike i odgovornosti”, analizira Joseph.

Kao primjere za to naveo je i odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog brutalne agresije na Ukrajinu koja traje već godinu dana. Joseph naglašava da za zemlju kandidata EU to može biti itekako problematično.

Prizori u kojima “Putin uživa”

Osvrnuo se i na obilježavanje 9. januara kao Dana RS, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Treba podsjetiti da se o tome oglasila i Ambasada SAD-a u BiH, navodeći “da je proslava protivna međunarodnom pravu te upozoravajući da podrivanje države i priče o nezavisnosti entiteta Republika Srpska mogu samo dovesti do uništenja entiteta i onih koji to podržavaju”.

“Svi trebaju shvatiti da je ovo sramotan čin. Čujemo i riječi američke ambasade. Ovo je zaista nešto što se ne može tolerisati, Ipak, ključ ovdje je da mi Dodika znamo već godinama. Razlika sada je u tome što u Evropi divlja rat kojeg je Putin pokrenuo i nikakva tolerancija za otvorenu lojalnost Putinu se ne smije tolerisati”, rekao je Joseph, napominjući da je ceremonija održana uz prisustvo ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića i sina Aleksanda Vučića, Danila.

Dodaje kako Putin u takvim prizorima apsolutno uživa i da ga oni “uvjeravaju u to da može pobijediti”.

Ključno je , dodaje, da EU i SAD što prije poduzmu korake u Bosni i Hercegovinie.

Pojašnjava kako se dvije stvari moraju desiti: Da se nova vlast formira brzo i da se sa SAD-om, EU i Schmidom riješi ‘drugi dio neriješenog pitanja’. Pod tim podrazumijeva predmete ‘Sejdić – Finci’, ‘Pilav’ i druge slučajeve. Kaže – nakon ruske invazije i Dodikovih prijetnji hitno je obnoviti povjerenje u BiH, a način je dogovor unutar Federacije BiH, a koji bi uključivao i RS.

“Ne bi više smio da postoji ovaj pristup gdje američka vlada tjera EU da se odnosi prema Federaciji BiH na jedan način, a da RS ostaje neutralna. Ne, to mora obuhvatati cijelu Bosnu i Hercegovinu”, podcrtao je.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku