– Žele kreirati lažnu percepciju kako jesu, kako su bitni, a zapravo broj osvojenih glasova jasno pokazuje da to nisu. Dalje ću se osvrnuti samo na dio koji se tiče stvaranja parlamentarnih većina za nivo entiteta i države. Na kantone ne želim trošiti ovdje riječi, jer tu se vlast formira na osnovu potrebe rješavanja javnih usluga lokalnog karaktera, što se razlikuje od kantona do kantona – smatra Đonlagić.

Ističe da su na državnom i entitetskom nivou izborni pobjednici bosanskog političkog faktora SDP, DF i SDA.

– Na državnom nivou ove tri stranke zajedno imaju oko 470 hiljada glasova. Ovo su naprosto činjenice u onome kako su se izjasnili oni koji su izašli na izbore i glasali. Broj od skoro pola miliona glasova za SDP, DF i SDA govori da su građani glasali za državu i njenu zaštitu iznad svega. Po meni, ključna poruka održanih izbora je upravo to: država i politička borba za očuvanje ključnih državnih institucija, i to Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH – napisao je.

Smatra da je dosta ponavljanje fraza od “strane gubitnika kako su HDZ i SNSD nezaobilazni u formiranju vlasti.

– To nije prava priča! Stvaranje državotvornog bosanskog političkog fronta je jedini ispravan put. Ovo je prava i istinita priča!
Ovakav front u političkom smislu bi bio najmoćniji i najodgovorniji odgovor već najavljenom nastavku političkog saveza Čovića i Dodika, odnosno HDZ-a i SNSD-a. Pravi politički pencilin savezu HDZ-a i SNSD-a može biti samo snažan politički savez bosanskog političkog fronta na liniji SDP, DF i SDA – smatra Đonlagić.

Ističe da je to strateški politički dogovor nasrtaju na suverenitet države i od strane Zagreba i od strane Beograda, te nasrtaju na cementiranje etničkih linija i podjela unutar države.

– Ako se ne uspostavi bosanska politička platforma predvođena izbornim pobjednicima na nivou države i entiteta SDP, DF, SDA, to će onda značiti samo jedno, da su Dragan Čović i Milorad Dodik neprikosnoveni politički šefovi u zemlji. Bosanski politički front SDP, DF, SDA ima i natpolovičnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bez HDZ-a. Važno je istaći da su i građani na izborima za kandidatske liste za nivo državnog i entitetskog parlamenta najsnažniji podršku i dali strankama SDP, DF, SDA. U entitetu Republika Srpska ove tri stranke su zajedno stale u važan politički projekat “Pokret za državu”! Sve tri stranke su osvojile direktne mandate poslanika u Narodnoj skupštini RS. Važno je ovo! Jedini politički pencilin da se ublaži politička poluga između Čovića i Dodika je državotvorno, nadstranačko, političko savezništvo – tvrdi on.

Smatra da će ovo pitanje odrediti buduću stabilnost države i njenih institucija.

– Svaka druga kombinacija, kakva god bude i ako se desi će još više osnažiti antidržavne politike iznutra i izvana.
Velika politička odluka je pred nama. Mnogo je kombinacija, strijelaca, pravaca, pojedinaca, stranaka, mešetara, lešinara, ali samo je jedan pravac ispravan. Taj pravac se zove država Bosna i Hercegovina iznad svega – zaključio je Đonlagić.

(Kliker.info)