hamburger-icon

Kliker.info

Džemal Mustedanagić : Kako sam nadmudrio Safeta Sušića

Džemal Mustedanagić : Kako sam nadmudrio Safeta Sušića

11 Oktobra
05:13 2010

Ako bh. reprezentacija ne izbori plasman na EP ili u baraž, jedan od krivaca bit će svakako Džemal Mustedanagić, privremeni selektor albanske reprezentacije.Nekadašnji veznjak Slobode iz Bosanskog Novog, dugogodišnji igrač Dinama i bečke Austrije, koji je do dolaska u Albaniju sa dosta uspjeha stvarao igrače u Dinamu, otupio je bh napad i oduzeo nam dva planirana boda.Na klupi Albanije zamijenio je bolesnog Josipa Kužea. Za naš list govori kako se pripremao za meč sa BiH, gdje je uočio pukotine u bh. reprezentaciji i na koji je način neutralisao Edina Džeku…

– Satima sam gledao kasete sa utakmice Luksemburg i BiH i vašu utakmicu sa Francuskom. Više mi je pomogla, pa sam duže analizirao utakmicu sa Luksemburgom. Očekivao sam da će BiH slično startati u Tirani – kaže na početku za «San» Mustedanagić.

Kako ste skovali dobitničku taktiku?

– Mi smo i prije utakmice priželjkivali bod. Potajno sam se nadao i pobjedi. Istina, mogli smo dobiti, ali i izgubiti.

Od koga ste najviše strahovali u bh. reprezentaciji?

– Meni je bilo najvažnije da otupim bh napad, odnosno da markiram Pjanića, kojem sam osim jednog veznjaka pridodao napadača Salihua. Nažalost, Pjanić je bio razigran i nismo u potpunosti neutralisali Pjanića. Igračima sam rekao da ne prave prekršaje nikako na našoj polovici. Nažalost, bilo je i previše, ali je sreća da niti jedna lopta nije završila u golu. Znao sam da je «mali» majstor za slobodnjake.

Uspjeli ste ukrotiti i Edina Džeku?

– Cana i još jedan moj stoper su bili zaduženi za Džeku. Ako jedan ide u duel sa Edinom, drugi ga je zatvarao i čekao. Uspjeli smo Džeku koliko toliko zaustaviti. Ipak, Džeko i Pjanić nisu bili najopasniji, jer nam je dolazila prijetnja sa bokova od Mujdže i Lulića, te od Ibiševića. Gol smo primili naivno, jer smo u tom trenutku imali loptu. Čak su bh. igrači mojim nogometašima govorili da izbace loptu, kako bi se ukazala pomoć jednom mom reprezentativcu. Nažalost, nisu poslušali, a u nastavku akcije bh tim je pogodio naš gol.

Da li Vas je Safet Sušić iznenadio u nečemu?

– Iskreno, očekivao sam Ibričića u igri i pripremao se i za tu «opasnost», jer znam koliko je Ibro neugodan. Srećom nije zaigrao.

Čega ste se najviše bojali?

– Nisam se bojao, ali sam respektirao igrače koje ima moj kolega Sušić. Iskreno, meni se dopada napadački stil igre koji forsira Sušić. Čuo sam da je bilo kritike na račun selektora. Meni je iskreno žao, jer sam Sušića uvjek cijenio. Bio je veliki igrač i veliki gospodin. Ne može se preko noći ništa napraviti, treba mu vremena i ako mogu poručiti nešto, to je da podržite selektora, jer ima dobre igrače i realne šanse za uspjeh.

Mislite li da BiH može do drugog mjesta?

– Ništa nije izgubljeno. BiH tek sada čekaju važne utakmice sa direktnim rivalima. Sa pobjedama kod kuće i ponekim bodom u gostima, BiH može do drugog mjesta.

Ima li Albanija aspiracije za «baraž»?

– Nemamo mi taj imperativ, a niti kvalitet. Moja ekipa je borbena, moji su reprezentativci veliki domoljubi, jer sa velikim ponosom dolaze na svako okupljanje, izgaraju na svakoj lopti. Kada smo Kuže i ja došli, rekli su nam kako je cilj iz pete skupine doći u četvrtu. Ja se nadam da možemo napraviti pomak, uvjeren da možemo biti najveće iznenađenje u našoj grupi.

Možda već utorak napravite novo iznenađenje i u susretu sa Bjelorusijom pomognete bh. reprezentaciji?

– To je nerealno očekivati, jer nemam tri ponajbolja igrača. Od ranije je otpao povrijeđeni Curi, a male su šanse da igra Cana. Bogdani ima kartone, pa smo znatno oslabljeni. Mi ćemo igrati za sebe, a bit ću sretan ako remijem pomognemo i bh. reprezentaciji.

Vjerujete li da je Francuska siguran putnik na EP?

– Zašto mislite da je Francuska osigurala prvo mjesto? U našoj grupi tek se počelo «kuhati». Bosna sama o sebi odlučuje, niko se nije odmakao. Jedan ili dva neodlučena rezultata, puno toga mijenjaju. Po meni je Bosna kvalitetnija od Rumije i Bjelorusije. Osim uspjeha svojoj reprezentaciji priželjkujem da BiH izbori plasman na Evropsko prvenstvo- izjavio je za «San» Džemal Mustedanagić (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku