hamburger-icon

Kliker.info

Dužnička kriza kulminira : Talijani prodaju otoke, Španjolci metro, Grci sve osim Akropole

Dužnička kriza kulminira : Talijani prodaju otoke, Španjolci metro, Grci sve osim Akropole

23 Februara
08:41 2012

Dužnička kriza koja četiri godine stiska većinu europskih zemalja, prinudila je vlasti da nagomilane dugove vraća prodajom državne imovine. Kako bi pokrpali javni dug od 160% BDP-a Grci će pokušati prodati cijelo obiteljsko srebro. Prodaje se gotovo sve, samo je zaštićena Akropola. Nju razmišljaju dati u najam. Španjolci razmišljaju prodati metro u Madridu. Talijani će prodavati plaže, utvrde pa čak i otoke kako bi pomogli isplatiti nacionalni dug. Čak i Austrija, koja nije previše zadužena, planira prodati svoje dvije planine.

1. Irska – Za aviokompaniju i plin dobili 3,5 mlrd.

Irska je najavila da će prodati državnu imovinu, udjele u nacionalnim kompanijama uključujući energetski sektor i nacionalnu aviokompaniju Aer Lingus te šumarske tvrtke i glasoviti National Stud, ergelu rasnih konja, vrijednu gotovo milijardu eura. Prodajom plinske kompanije Gais, irska vlada planira zaraditi 2,5 milijardi eura. Vlada je prošloga tjedna potvrdila “veliki interes” za Aer Lingus u kojem prodaju svoj udio vrijedan 123 milijuna eura. Irska je treća najzaduženija zemlja eurozone i duguje 108,1% svoga BDP-a.

2. Portugal – Kinezi i Omanci kupili energetiku

Portugal je već počeo rasprodaju svoga energetskog sektora. Udio u nacionalnoj energetskoj kompaniji Energias de Portugal vrijedan više od pola milijarde eura, Portugalci su prodali kompaniji Oman Oil. Udio vrijedan osam milijardi eura, odnosno 21 posto u Energias de Portugal, otkupila je kineska Three Gorges Corporation. Za sada se jedinim sigurnim od prodaje čini povijesni lisabonski tramvaj. Portugal duguje 101,6% BDP-a.

3. Španjolska – Na bubnju lutrija, metro, voda…

Španjolci planiraju prikupiti nekoliko milijardi eura od privatizacije dijela španjolske nacionalne lutrije. Vlada prodajom manjinskog udjela u gradskoj vodoopskrbi tvrtke u Madridu planira zaraditi 3,5 milijardi eura. Kupca traži i Metro u Madridu – za podzemnu željeznicu u glavnom španjolskom gradu očekuju da će dobiti dvije milijarde eura. Španjolska nije previše zadužena (69,6% BDP-a), ali ova zemlja ima problema s proračunskim deficitom koji je gotovo 7% BDP-a i najvećom nezaposlenošću u EU (gotovo 25%).

4. Finska – Prodali kuću Djeda Mraza u Laponiji

Finska je prodala svoj udio u park-kući Djeda Mraza, jer nije bila isplativa. Država je svoj udio od 32% u Djeda Mrazovoj kući, koja se nalazi u Santa parku u Laponiji, prodala lokalnim investitorima jer je proizvodila gubitke. Oni su također otkupili dionice koje je imao grad Rovaniemi kao i udio u turoperatoru “Lapin Matkailu”, čime su postali vlasnici 56 posto udjela u toj državnoj tvrtki. Finska nema problema ni s dugom ni deficitom.

5. Austrija – Pošto planina? 60.000 € komad!

Austrijska vlada suočila se s javnim prosvjedima u lipnju prošle godine kada je na prodaju ponudila dvije planine za ukupno 121.000 eura. Lokalno protivljenje planu za prodaju planine Rosskopf visoke 2600 metara i Grosse Kinigat (2700 m) prisililo je vladu u Beču da odgodi prodaju alpskih prirodnih resursa. No, ministar financija je najavio da će planine pokušati prodati i u bliskoj budućnosti. Austrija je jedna od zemalja koja se najbolje prilagodila globalnoj krizi, a ni vanjski dug (72,2% BDP-a) niti deficit (3,4%) ne iskaču previše iz strogih okvira koje je propisala EU.

6. Grčka – Privatizacijom će prikupiti 50 mlrd. €

Grčka će se vlada prodajom državne imovine vrijednom 50 milijardi eura pokušati izvući iz dužničkog ropstva. Na prodaji su atenska i preostalih 38 grčkih zračnih luka, državne naftne i plinske tvrtke, luke u Solunu i Pireju, Helenska poštanska banka, autoceste, 35 velikih zgrada u državnom vlasništvu… Prodat će se i dijelovi obale na otoku Krfu i, navodno, brojni drugi dijelovi slikovite grčke obale. Prodaje se gotovo sve, samo bi Akropola mogla ići u najam. Grčki dug popeo se na 360 milijardi eura, što je više od 162% BDP-a.

7. Italija – Rim prodaje sve, čak i zlatne rezerve

Talijanska je vlada još 2010. počela rasprodavati 9000 objekata, plaža, utvrda, čak i otoka, kako bi mogla isplatiti nacionalni dug. Ovom prodajom želi se prikupiti više od 4 milijarde eura. Već je prodano nekoliko venecijanskih palača. Dosta je novca prikupljeno i prodajom prava za oglašavanje na Colosseumu, a Rim razmišlja i o prodaji zlatnih rezervi. Italija je nakon Grčke druga najzaduženija zemlja EU (120,5% BDP-a).

8. Hrvatska – Prodala Inu, a sad će banku i osiguranje

Hrvatska je zasad najavila prodaju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Iz vlade premijera Zorana Milanovića izričito su dosad tvrdili da na prodaju nisu šume, vode, Janaf i Plinacro i prijenos te distribucija struje u HEP-u. Hrvatska je davno privatizirala bankarski i telekomunikacijski sektor, a država je izgubila kontrolu nad Inom. Na prodaji bi se uskoro mogli naći i udjeli u Gredelju i još nekim tvrtkama u državnom vlasništvu. Hrvatski je javni dug oko 60% BDP-a, no veći problem je deficit (oko 6% BDP-a). (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku