hamburger-icon

Kliker.info

Duška Jurišić : Principijelni Čović

Duška Jurišić : Principijelni Čović

03 Avgusta
06:03 2012

Piše : Duška Jurišić (BH Dani)

Kada je prije dva mjeseca svečano i radno (za)počela rekonstrukcija vlasti na federalnom i državnom nivou, Dragan Čović je likovao. HDZ BiH je trebalo da bude makar dobitnik Oscara i to, što bi rekao Zlatko Lagumdžija, prostom matematikom: pripalo bi mu ono što je tražio odmah nakon izbora 2010. godine, plus benefiti u vidu samodopadnog šepurenja (s punim pravom!) pred svim onim strancima koji su presudili pri formiranju još uvijek važeće Federalne vlade. Sjećamo se, naravno, kuloarskih i inih priča o historijskom Lagumdžijinom NE kriminalu, u koji je punih usta uvijek Čovića isticao na vrh ljestvice.

Dragan Čović je zato, nakon što mu je krajem maja, Lagumdžija ponizno došao na noge, zatražio ministarska mjesta u Vladi FBiH, šut-karta HSP-u i Lijanovićima, mjesto predsjednika Federacije BiH, kao i brojne unosne direktorske fotelje. Legenda kaže kako je na prvu Vjekoslav Bevanda ostao jedini pribran, pa je na prijedlog svog entitetskog kolege Nermina Nikšića da podnese ostavku, pa da padne cijela državna vlada, kazao: “Hoću, odmah poslije tebe.”

Sve naravno uz dvostruki ćar: SDA ispada, Fahrudin Radončić ulijeće. Čović, kojemu je Sulejman Tihić spasio makar tri od devet političkih života, punim se zaletio. A imao je i zašto – u martu 2011. sa 70 odsto glasova hrvatskog biračkog tijela završio je u opoziciji skupa s Božom Ljubićem. Zajednički su i tražili pet hrvatskih mjesta u Vladi FBiH, a nuđena su im četiri, jer je SDP želio svoju multietničnost dokazivati i na ovaj način. 14 mjeseci poslije Čović prihvata istu ponudu – četiri ministra + jedan, istina ne Lagumdžijin već Dodikov. Ali zato dobija mjesto predsjednika Federacije. Da li je Čović iz velike vjere u Lagumdžijine sposobnosti ili nekih trećih jemaca ostao u uvjerenju kako će Živko Budimir jedva dočekati da ga iskoriste kao otirač, nije ni važno. Važnije je da je uoči Bruxellesa poslao poruku kako je rekonstrukcija vlasti skoro pa gotova, a da bi je pojačao utisak, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda pokrenuo je postupak za smjenu SDA-ovih ministara i doministra. O kakvom lažnjaku se radi, evropski komesar Štefan Füle je shvatio i tada, no nakon povratka sa godišnjeg odmora imat će dva mjeseca argumenata uključujući i priču o usaglašenom rješenju za provedbu presude Sejdić-Finci za koje rok ističe 31. augusta. A provedba je, kao što znamo, od usaglašenog rješenja evoluirala do platforme pa se spustila do radnog materijala.

Kako god. Visoki predstavnik Valentin Inzko – zaslužan za nemalu popularnost hadezeova kada je suspendovao odluku Centralne izborne komisije i omogućio konstituisanje federalne izvršne vlasti bez njih, sada ne krije da mu je dosta igrica domaćih političara i prilično riješen da se drži ustava i zakona. I birači već gunđaju, a sumnjičavih je uvijek bilo i u HDZ-u 1990, ali nikad kao sada. Ukoliko Ustavni sud FBiH u slučaju apelacije Živka Budimira o smjeni Desnice Radivojevića presudi u korist predsjednika Federacije, jedini način za Čovića da se elegantno izvuče iz žabokrečine u koju je upao je da, izvinite na izrazu, povali Lagumdžiju. Neće mu nimalo ugodno biti ni pred evropskim zvaničnicima, i to nakon što je nakon 10-godišnjeg izgona iz vlasti jedva uspio pokucati na briselska vrata. Nije slušao Čović ni upozorenja zvaničnog Zagreba, jer Lagumdžijinom SDP-u on više vjeruje nego hrvatskom. Još gore – nije Čović slušao ni Tomislava Karamarka. Čoviću – kad se malo bolje razmisli – ostaje samo opcija da potegne zaštitu vlastitog interesa i to od biračkog tijela koje neće dobiti obećani entitet, već je dobilo dvojac Lagumdžija – Radončić kome je uistinu teško iskazati povjerenje. Ovaj donji dio dvojca uostalom već sada svojim biračima šalje poruke kako će izbaciti i vlastiti prijedlog za presudu Sejdić-Finci. Hoće li uspjeti u ustavno rješenje ugurati i partnera, prijatelja Nasera Keljmendija, sa sve crnom listom, najstrožija je partijska tajna.

Ipak, moram priznati da danas drugačije čitam intervju koji je Danima Čović dao 13. aprila ove godine: “Gospodin Lagumdžija ima jednu svoju viziju političkog djelovanja SDP-a i viziju političkog cilja i uloge bošnjačkog i druga dva naroda u BiH. Ja imam viziju na jedan drugačiji način. Ja sam osobno rekao vrlo jasno, a u ovom trenutku možda to sada sada izgleda prividno, a vi pravite ovaj intervju kada to izgleda prilično harmonično, vidjet će se vrlo brzo u slijedećih mjesec-dva, ako mi ne uspijemo riješiti ključna pitanja funkcioniranja vlasti u BiH, koja će biti odraz rezultata od prije dvije godine, onda to ni izbliza neće izgledati harmonično. Tada ćete možda postavljati potpuno drugačija pitanja. Ali ja ću opet nastojati biti principijelan.” I nisu uspjeli riješiti ključna pitanja funkcioniranja vlasti ni u BiH, ni u Federaciji. I odnosi ni izbliza ne izgledaju harmonično, ako se harmonijom ne zove grčevita otimačina funkcija i resursa. Ili se to možda zove principijelnost.

Ali Čović je ipak imao pravo. Na pitanje da li bi mogli uslijediti protesti koji bi izazvali haos i anarhiju, kazao je: “Apsolutno. I onaj koji danas toga nije svjestan ne vidi realnost. Mi moramo pokazati da smo svjesni te razine odgovornosti da danas moramo uvoditi red, a ne da nam ga sutra neko iz Bruxellesa uvodi kada želimo napraviti korak prema Europskoj uniji. Jer ko je vjerovao prije dvije godine da će nestati pet-šest lidera Sjeverne Afrike. Takoreći preko noći su nestali. To su procesi koji se dešavaju. Mi te procese kao nagovještaje imamo već pet-šest godina u Bosni i Hercegovini. Ali i po tome je Bosna i Hercegovina specifična kao uređenje i zbog tog sam kazao da ako vrlo brzo ne počnemo rješavati ove probleme bez nadmudrivanja doći ćemo u te odnose koji su mnogo gori nego što su danas.” Da ga parafraziram: ko može povjerovati da će nestati pet, šest lidera Bosne i Hercegovine, takoreći preko noći…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku