hamburger-icon

Kliker.info

Dušan Janjić tvrdi : Vučić sastankom u Istanbulu rizikuje političku karijeru, Turska igra opasnu igru i prema Rusiji i prema Americi

Dušan Janjić tvrdi : Vučić sastankom u Istanbulu rizikuje političku karijeru, Turska igra opasnu igru i prema Rusiji i prema Americi

31 Januara
06:54 2018
Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić analizirao je za Vijesti.ba jučerašnji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu.

Janjić ističe da je format jučerašnjeg trilateralnog sastanka naslijeđe tzv Istanbulske deklaracije, koju su svojevremeno potpisali tadašnji predsjednici Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.  Prema njegovom mišljenju, vrijeme je pokazalo da ovaj format ne donosi ništa značajno, barem ne Srbiji i BiH.

“Mislim da će Srbija morati vrlo brzo da preispita i negativne posljedice ovakve vrste trilateralnih susreta. Predsjednik države mora da razgovara sa predsjednicima država, premijer sa premijerima. Da li vam za razgovor sa etničkim zajednicama treba treća, strana država? Ja mislim da ne. Vučić je rekao da sa Izetbegovićem nije razgovarao kao sa predstavnikom BiH, nego Bošnjaka. To je novi problem u koji je Vučić uvučen. Šta ima da on preko Turske razgovara sa Bošnjacima? Smatram da je nedozvoljivo miješanje principa etniciteta i principa države”, kaže Janjić.

Mišljenja je da će iz sastanka u Istanbulu proizaći mnogo više problema, nego dobrih stvari.

“Ako nismo sposobni da međusobno razgovaramo, medijator kao i u slučaju Kosova mora biti EU, pod uslovom da se ide u EU”, potcrtao je Janjić.

Činjenica je da se Turska pojavila u ulozi trećeg faktora za rješavanje međusobnih odnosa, što, ocjenjuje, apsolutno nije dobro, jer se kosi sa logikom Dejtonskog sporazuma, ali i sa činjenicom jednakog tretmana.

“Turska je zemlja, koja je sa svojim pravom, prizlana i Albaniju i Kosovo i vodi jednu vrstu politike koja nije u skladu sa interesima Srbije”, smatra ovaj analitičar.

Ekonomska saradnja, navodi, trebalo bi da bude supstitut za ovu veliku geopolitičku razliku, koja će tek eskalirati na Balkanu i koja će Srbiju, a manje BiH, dovesti u vrlo neprijatnu situaciju prema NATO-u, Zapadu i Americi. Dakle, saradnja ne samo sa Rusijom, nego i sa Turskom.

“Mislim da je Vučićeva pozicija bila vrlo delikatna i da činjenica da je otišao u Istanbul predstavlja jednu vrstu ozbiljnog rizika, kako po njegovu političku karijeru, tako i po Srbiju. Pogotovo što Turska sve više igra opasnu igru i prema Rusiji i prema Americi. Srbija je u velikom riziku da se sa tim sastankom nađe na nivim iskušenjima”, pojašnjava Janjić.

Kada je u pitanju razgovor između Izetbegovića i Vučića, tu ne vidi ništa novo, te dodaje da su očigledne različite interpretacije.

“Vidimo Izetbegovićev pokušaj da predstavi Vučića kao nekoga ko je mogao dati garancije za nešto što niko normalan ne može dati – da se u istoriji više nikada nešto neće ponoviti. Zato izuzetno sumnjam u korektnost Izetbegovićeve interpretacije. Što se tiče Vučića, prema onome što je javno dostupno, on je cio fokus stavio na ekonomksa pitanja i izbjegao je političke i geopolitičke priče”, ističe Janjić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku