hamburger-icon

Kliker.info

Dušan Janjić o bezbjednosnoj krizi na Kosovu :Srpska politika se iznenađujuće brzo dovela u situaciju da bude izolovana

Dušan Janjić o bezbjednosnoj krizi na Kosovu :Srpska politika se iznenađujuće brzo dovela u situaciju da bude izolovana

12 Decembra
04:19 2022

Na sjeveru Kosova, Srbi i dalje drže u blokadi nekoliko putnih pravaca. Situacija je trenutno mirna. Barikade su postavljene juče nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije iz Sjeverne Mitrovice Dejana Pantića, osumnjičenog za napad na prostorije izborne komisije u tom gradu.

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je situacija na sjeveru Kosova postala bezbjednosna kriza.

“Sad smo iznenađujuće brzo dospeli do te kulminacija da već ima ranjenih, da ima zveckanja oružjem, gde jednostavno politika ustupa mesto maltene ratnoj propagandi.”

Janjić kaže da su bili nejasni potezi Srbije od trenutka kada su se Srbi sa sjevera Kosova povukli iz institucija, i da je u pravu ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kada kaže da je danas i pitanje povratka vojske na Kosovo ‘retoričko’.

“Očigledno da se političari u Beogradu više igraju politike, nego što zaista upravljaju etničkim sukobom, koji je poprimio dimenzije bezbednosnog sukoba koji može da ugrozi region.”

Kaže da nisu tačni navodi da je ovo prvi put da se traži povratak Vojske Srbije na Kosovo.

“To nije tačno. Tražio je [Zoran] Đinđić početkom 2003., ali su bile potpnuno druge okolnosti.”

Janjić napominje da je vrlo teško definisati “šta je to što je Vučić hteo, na osvnovu rezultata koje trenutno imamo.”

“Rezultata ustvari nemamo. Kosovske policijske snage su preuzele kontrolu na celom teritoriju, otpor koji se pruža je haotičan, i sve više poprima kriminalno-terorističke elemente – što je opet propaganda Kosova ali funkcionalna, i – očigledno, po izjavama [Josepa] Borrella i drugih – svi su sad na jednoj strani. A na drugoj strani je Beograd.”

Smatra da će se tek vidjeti da li Vučić ima strategiju da se izvuče iz izolovane pozicije, ili će “smisliti nešto što mu se može dati.”

Janjić kaže da u ovoj situaciji ne vidi izlaska za Srbiju.

“Ovo je situacija u kojoj je strana poput Srbije bukvalno sabijena u ugao, i ako joj neko ne omogući izlaz, nema šta drugo nego da dalje zaoštrava tu bezbednosnu krizu.”

Zaključuje da se srpska politika iznenađujuće brzo dovela u situaciju da bude izolovana na terenu.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku