hamburger-icon

Kliker.info

Dunja Mijatović : Osuda falsificiranja činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji

Dunja Mijatović : Osuda falsificiranja činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji

07 Novembra
05:05 2019

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini u 1995. godini, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

“Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali  kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju”, izjavila je Mijatović.

“Jučer je Ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama.  Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja”, izjavila je povjerenica Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Patriota
  Patriota 07 Novembra, 05:36

  Hoce li se ikad zastiditi zlocinci kojem god narodu da pripadaju, oni su ipak zlocinci. Tesko je uciniti nesto sto je uradio Vili Brant
  Vili Brant, nekadašnji kancelar Zapadne Nemačke

  Najviši domet iskrenog izvinjenja u istoriji ostaje vezan za ime Vilija Branta, bivšeg kancelara Zapadne Nemačke. Godine 1971, kada je bio u zvaničnoj poseti Poljskoj, Brant je kleknuo pred spomenik Poljacima palim u Drugom svetskom ratu kao žrtve nacizma. Taj način izvinjavanja u ime sopstvenog naroda za počinjene zločine postao je na neki način standard u svetu. Ovim gestom Nemačka je časno priznala svoju krivicu i krenula da postaje istinito demokratska zemlja. Gest bivšeg kancelara Zapadne Nemačke imao je pozitivan odjek u celom svetu i mnogima je danas parametar kada se u međudržavnim odnosima govori o izvinjenju. Tako se na Balkanu, posle svih ratova i zločina, tražio prvi „balkanski Vili Brant“.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku