hamburger-icon

Kliker.info

Državni kapital se ne isplati nuditi u paketu

Državni kapital se ne isplati nuditi u paketu

19 Juna
21:37 2008

Pokušaj prodaje 16 posto državnog kapitala u KHK Lukavac, odnosno 572.464 dionica na vanrednoj aukciji na Sarajevskoj berzi jučer je ponovo bio neuspješan, potvrdio je za «Dnevni avaz» direktor Agencije za privatizaciju F BiH. To je, kako nam je rekao Ganić, drugi put da se dionice KHK Lukavac ne uspijevaju prodati na Sarajevskoj berzi. Naime, dionice ove kompanije nisu našle kupca ni na prvoj aukciji polovinom maja

– Na Sarajevskoj berzi  danas se (srijeda) nije  trgovalo  dionicama KHK Lukavac zato što se za prodaju nisu prijavili oni koji su iskazali interes da kupe dionice, iako su to najavljivali u svojim pismima. Radi se o «Global Ispat», koji je sa KHK «Lukavac» osnovao zajedničku firmu GKIL. Niko drugi, također, nije iskazao interes za dionice.  Zato smo aukciju morali proglasiti neuspješnim – rekao je Ganić za «Avaz».

On navodi da ovakav razvoj situacije u vezi sa «KHK Lukavac» govori da interes za dionicama državnog kapitala trenutno  nije toliko veliki.

– Zbog toga ćemo  privremeno zaustaviti ovakav način prodaje dionica putem berze. Mislimo da treba marketinški treba uraditi više u promociji nekih firmi, posebno onih koji čije se dionice realno traže na tržištu. Kada se napravi promocija, ponovo ćemo ići na prodaju na berzu – istakao je Ganić.

Objašnjava da se razlozi neuspješnosti prodaje dionica «KHK Lukavac» na berzi mogu tražiti u činjenici da  su u dosadašnjim prodajama uglavnom nuđeni kompletni paketi dionica koje mogu kupovati samo «veliki igrači» odnosno strateški partneri, ali ne i mali dioničari, odnosno građani.

– Strateški investitori taktiziraju, čekaju da padne cijena dionica, jer hoće da kupuje jeftinije. To je glavni razlog svega – ističe Ganić.

Najavljuje i reformu u ovakvom sistemu prodaje državnog kapitala na berzi.

– Ovakav razvoj događaja na Sarajevskoj berzi treba biti pouka.

Nastojat ćemo u buduće razbiti tu situaciju da se moraju kupovati kompletni paketi dionica. Predložit ćemo  da se u buduće prodaju i manji paketi, da se u procesu kupovine državnih dionica mogu učestvovati i mali dioničari i građani. Tako će se poboljšati konkurencija na tržištu dionica. Mali dioničari i građani razdrmati način prodaja dionica putem berze – cijeni Ganić.  

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku