hamburger-icon

Kliker.info

Drug Fidel Castro upozorava : G20 se kocka s opstankom ljudske vrste! (Video)

Drug Fidel Castro upozorava : G20 se kocka s opstankom ljudske vrste! (Video)

04 Novembra
20:06 2011

Onemoćali bivši kubanski lider, legendarni Fidel Castro, oglasio se povodom samita G20 koji danas završava u francuskom Cannesu. Dokument pod nazivom ‘Promišljanja druga Castra: sastanak G20’ tportal je dobio s adrese e-pošte veleposlanstva Kube u Austriji.Castro, 85-godišnji kubanski revolucionar i diktator, dijagnosticira da se u Cannesu odvija nešto krajnje nakaradno. S jedne strane, tu su ‘najrazvijenije i najbogatije države na planetu: SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Europska unija kao zaseban entitet, ali s pravom sudjelovanja – temeljni bastioni NATO-a, plus njihovi saveznici Japan, Južna Koreja, Australija i Turska u dvojnom svojstvu zemlje u razvoju i članice NATO-a, baš poput Saudijske Arabije – divovskog rezervoara nafte u rukama zapadnih transnacionalnih korporacija, koje dnevno izvlače 9,4 milijuna barela vrijednih milijardu dolara’. Na drugoj strani stola je grupa zemalja s rastućim ekonomskim i političkim problemima, koje prvenstveno zbog broja stanovnika i prirodnih resursa sada izražavaju interese većine napaćenog i opljačkanog svijeta: Narodna Republika Kina, Rusija, Indija, Indonezija, Južnoafrička Republika, Brazil, Argentina i Meksiko, dok je Španjolska, također saveznik NATO-a, tek ‘država gošća’.

Mračno razdoblje u povijesti

Riječ je, smatra kubanski lider, o susretu najvećih industrijskih proizvođača s velikim opskrbljivačima sirovina koji su kao europske kolonije i žrtve nepravedne razmjene u prošlom stoljeću dostavljale poljoprivredne proizvode, minerale i izvore energije. ‘Mračno razdoblje u povijesti na snazi je od trenutka kada su potomci barbarskih plemena koja naseljavaju Europu otkrili i pokorili ovu hemisferu, naoružani mačevima, samostrelima i arkebuzama (stare puške kremenjače s kokotom i dugom cijevi)’, tumači Castro.

‘SAD tiranizira Kinu’
Može li netko zaboraviti da je SAD bio zemlja koja se suprotstavila Sporazumu iz Kyota, kada smo imali nešto više vremena da spriječimo katastrofu s klimatskim promjenama koje se razvijaju pred našim očima?, pita se Castro, dodajući da SAD zadržava ovlasti veta u Međunarodnom monetarnom fondu, dok ta ista institucija Kini uskraćuje jednostavno pravo na juan kao konvertibilnu valutu. Koliko će dugo takva tiranija trajati?, pita slavni Kubanac, zaključujući da je u takvom kontekstu potrebno analizirati svaku riječ izgovorenu na samitu G-20. ‘Istraživači’ su tražili kraće trgovačke puteve do Kine – zemlje s čijom su se svilom i drugim proizvodima kitili europski aristokrati i buržuji – a našli su zadivljujuću civilizaciju s vlastitim pismom, umjetnošću, poljoprivredom, metalima, barutom i naprednim principima političke i vojne organizacije s tisućama konjanika.

Kockanje s opstankom vrste

‘Bili su na rubu ponora kada su ugledali zemlju u blizini Kube. Nedugo potom, Kolumbo je zaposjeo naš otok u ime španjolskog kralja. Zar bi mogao to učiniti da se zatekao u Kini, kako je namjeravao? Njegova greška koštala je ovu hemisferu desetke milijuna života izgubljenih zbog podjele Amerika papinskom bulom između dva kraljevstva na Pirinejskom poluotoku i u neprekidnim konfliktima među srednjovjekovnim plemstvom’, konstatira Castro.Multimilijunska oligarhija, čiji se čelnici država i vlada susreću u Cannesu s predstavnicima gotovo šest milijardi stanovnika koji svojim ljudima nastoje osigurati pristojnu egzistenciju, trebala bi razmisliti o tim stvarnostima.

‘Te zemlje željele bi monopolizirati tehnologije i tržišta preko patenata, banaka, najmodernijih i skupih prometnih sustava, kibernetskom nadmoću nad kompleksnim proizvodnim procesima, kontrolom komunikacije i masovnih medija da bi obmanuli svijet. U trenutku kada čovječanstvo svijeta broji sedam milijardi ljudi, države koje predstavljaju svakog sedmog stanovnika, sudeći po masovnim prosvjedima u Europi i SAD-u, nisu jako sretne i kockaju se s opstankom naše vrste’, piše Castro.Castro je svoje državničke ovlasti prvi put predao bratu Raulu 2006. godine, nakon što je podvrgnut teškoj operaciji. Njegovo zdravstveno stanje danas je državna tajna.(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku