hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično upozorenje švedskih naučnika : Ako metan iz Arktika uđe u atmosferu gotovi smo

Dramatično upozorenje švedskih naučnika : Ako metan iz Arktika uđe u atmosferu gotovi smo

12 Avgusta
06:34 2014

methane1Naučnica sa Univerziteta  u Stockholmu su prije sedam  dana otkrili kako se ogromne količine metana oslobađaju s dna oceana ispod Arktika.Iako je već ranije bilo izvještaja o oslobađanju metana s oceanskog dna, ono nije predstavljalo izravnu prijetnju. Međutim, švedski naučnici  sada su uočili mjehure na površini.

Koncentracije tog opasnog plina su čak 10 do 50 puta veće od normalnih. Inače, metan ima puno snažniji staklenički utjecaj od CO2.Koliko je otkriće uznemirujuće govori i post profesora Jasona Boxa iz Geološke službe Danske i Grenlanda koji je na Twitteru objavio:”Ako se čak i maleni dio ugljika koji se nalazi na dnu mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu, gotovi smo.”

Metan se oslobađa na dubini od 250 do 500 metara u moru Laptev kod Sibira. Izgleda da se Golfska struja, koja obilazi oko Skandinavije, posljednjih godina zagrijala i uzrokovala oslobađanje metana. Metan koji izbacuju velike sibirske rupe služi kao veliko upozorenje. Istovremeno, postoje dokazi da su misteriozni krateri ili rupe koje su se počele pojavljivati u Sibiru također uzrokovane naglim oslobađanjem metana.Profesor Box upozorava kako je važno smanjiti količinu ugljika u atmosferi.”Ako ne ohladimo Arktik, fizika i posljednja mjerenja govore da ćemo pokrenuti oslobađanje ogromnih zaliha metana, što će našu djecu osuditi na pregrijanu Zemlju”, pojasnio je Box. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku