hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično upozorenje: Nova petoljetka globalne radničke agonije

Dramatično upozorenje: Nova petoljetka globalne radničke agonije

01 Novembra
06:33 2011

Globalna ekonomija je na rubu nove i dublje recesije u zapošljavanju koja može izazvati socijalne nemire, upozorila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).Trebat će najmanje pet godina da se zapošljavanje u razvijenim gospodarstvima vrati na razine od prije krize, navodi se u priopćenju ILO-a.Također je istaknuo da u 45 od 118 zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, raste opasnost od socijalnih nemira.

Zloslutni trenutak istine

U svom Izvješću o svijetu rada za 2011., ILO ističe da je zaustavljeni globalni gospodarski oporavak počeo "dramatično utjecati" na tržište rada.ILO ocjenjuje kako je potrebno oko 80 milijuna novih radnih mjesta, da bi se u iduće dvije godine vratili na razine zaposlenosti od prije krize. No nedavno usporavanje rasta moglo bi prepoloviti broj novih radnih mjesta."Došli smo do trenutka istine. Imamo kratkotrajnu priliku da izbjegnemo veliko ponavljanje recesije u zapošljavanju", rekao je Raymond Torres iz ILO-a.

Nemiri unutar EU?

ILO također mjeri razine nezadovoljstva zbog nedostatka radnih mjesta, kao i ljutnju zbog percepcije da se teret krize ne dijeli ravnomjerno. Ispitivanja je pokazalo da bi se niz zemalja mogao suočiti s nemirima, posebno unutar Europske unije i među arapskim državama.U međuvremenu, u najnovijim projekcijama za gospodarstva G20, OECD prognozira rast u eurozoni od 1,6 posto ove godine, te usporavanje na 0,3 posto sljedeće godine.U maju je prognozirao rast od 2 posto za ovu i iduću godinu.OECD je također smanjio prognozu rasta za SAD na 1,7 posto u 2011. i 1,8 posto u 2012. godini, dok je ranije predviđao rast od 2,6 i 3,1 posto. (Kliker.info-Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku