hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično obraćanje naciji : Obama upozorio na mogući bankrot Amerike

Dramatično obraćanje naciji : Obama upozorio na mogući bankrot Amerike

26 Jula
12:04 2011

 Predsjednik SAD se na dramatičan način obratio javnosti. On je pozvao republikance i demokrate da brzo postignu sporazum o državnom budžetu. Na djelu je "opasna igra" koja bi SAD mogla odvesti u bankrot, smatra Obama..Bankrot SAD bio bi potpuno nesmotren i neodgovoran rezultat debate političara o državnom budžetu, zaključio je Barack Obama u svom obraćanju naciji. Oni koji stoje na putu postizanju kompromisa su republikanci koji odbijaju povećanje poreza. "Ukoliko nastavimo istim putem kao i do sada, onda će nas dugovi koji rastu koštati radnih mjesta i nanijeti veliku štetu našoj privredi", rekao je predsjednik Obama. Od građana SAD zatražio je da izvrše pritisak na kongresmene koji ih predstavljaju kako bi se došlo do dogovora. U obraćanju naciji putem televizije, Obama je rekao kako vjeruje da je kompromis još uvijek moguć.

Nedjelju dana do bankrota             .Ukoliko do utorka naredne sedmice ne bude dogovora o podizanju granice državnog duga, onda vlada SAD više neće biti u stanju da plati prispjele račune. Trenutna granica duga predviđena zakonom iznosi 1430 milijardi dolara. Na kocki je i kreditni bonitet SAD. Rejting agencije još uvijek ovaj bonitet ocjenjuju najvišom mogućom ocjenom AAA.Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, ne žele da pristanu na prijedlog demokrata da se poveća porez građanima s većim primanjima. Demokrate ne žele da pristanu na prijedlog republikanaca o smanjenju socijalnih izdataka države.Vođa republikanaca u Predstavničkom domu, John Bohner, prebacuje Obami da od Kongresa želi da dobije "blanko ček". "To se neće desiti", upozorava on.

Ogroman jaz između partija            Boehner je predložio plan koji predviđa da se u dvije etape podiže granica duga i smanje državni izdaci. Obama odbija ovaj prijedlog. Bijela kuća je demonstrativno podržala prijedlog demokratskog senatora Harryja Reida. Ovaj prijedlog predviđa podizanje granice duga i smanjenje izdataka u jednom potezu.Boehnerov plan predviđa uštede od 1200 milijardi dolara u narednih deset godina, uz podizanje granice duga za 1000 milijardi dolara. Potom bi naredne godine Kongres trebalo da usvoji još jedan zakon kojim bi se usvojile nove mjere štednje od 1800 milijardi, te novo podizanje granice duga za još 1600 milijardi dolara.

Počela predizborna kampanja          Harry Reid predlaže usvajanje mjera štednje od 2700 milijardi dolara i istovremeno podizanje granice duga, što bi važilo za period i poslije 2012. godine. Na taj način bi se izbjeglo prebacivanje spora oko ovog pitanja na iduću godinu. U novembru 2012. održavaju se predsjednički izbori u SAD. U mjere štednje demokrata su već uračunata sredstva koja će biti na raspolaganju nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana i Iraka. Na taj način demokrate izbjegavaju duboke rezove u sistemima socijalne zaštite, ali se odustaje i od povećanja poreza, što je bio trn u oku republikancima.Boehner tvrdi kako su planovi demokrata "puni trikova", dok je Reid za prijedlog republikanaca izjavio kako je "mrtav" i prije nego što dođe na glasanje pred Senat, gdje demokrate imaju većinu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku