hamburger-icon

Kliker.info

Dramatični izvještaj Amerikanaca : Komadanje BiH bilo bi novi talas nasilja i krvi

Dramatični izvještaj Amerikanaca : Komadanje BiH bilo bi novi talas nasilja i krvi

21 Maja
05:15 2012

Izvještaj koji je članovima američkog Kongresa dostavila služba za istraživanje "Congres research service" (CRS) u kojem se upozorava da bi u BiH, ukoliko se RS pokuša otcijepiti i proglasiti nezavisnost, moglo doći do novog rata, izazvao je veliku pažnju bh. političke javnosti.U izvještaju se tvrdi kako se sa sigurnošću može tvrditi da bi "na svaki pokušaj secesije manjeg bh. entiteta Bošnjaci odgovorili vojnim putem".
– Još postoje skupine među Srbima i Hrvatima koje ne žele prihvatiti samostalnu i nezavisnu BiH. Međunarodno protivljenje podjeli BiH rezultat je odbijanja Bošnjaka koji bi bili najveći gubitnici u tome raspletu – stoji u izvještaju CRS-a. U reakciji na ovaj izvještaj član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović za naš list ističe da se slaže s procjenom CRS-a jer je "evidentno da su Amerikanci svjesni da je na ovim prostorima uvijek bilo onih koji su imali retrogradne ideje".

– Radi se o racionalnoj procjeni. Ma šta ko od nas mislio ili želio, jasno nam je da je vrijeme crtanja ili formiranja novih granica u BiH davno iza nas. Čak i oni koji duboko u sebi priželjkuju formiranje nekih novih državica duboko su svjesni da velike posljedice takvi projekti mogu imati prvenstveno po njih i po njihove sljedbenike. Zbog toga niko normalan o tome ne razmišlja. Jedino što je sigurno je to da će BiH ostati u današnjim granicama, a ovakvi izvještaji služe kao značajna upozorenja svima koji misle drugačije – ističe Magazinović.Poslanik SBB BiH u Parlamentu BiH Adnan Bašić kaže za naš list da crne prognoze koje su iznesene u izvještaju CRS-a nisu daleko od stvarnog stanja u državi.

– Potpuno se slažem s konstatacijom da, ukoliko bi došlo do stvarnog otcjepljenja RS, to ne bi moglo proći tek tako. Velika je cijena plaćena za opstanak BiH kao samostalne i suverene države da bi se dopustilo njeno komadanje. RS se može samo uklopiti u državu BiH, a svaki pokušaj otcjepljenja sigurno će proizvesti novi talas nasilja i krvi. To svi dobro znamo, samo ponekad nećemo da kažemo zbog mira u kući – kaže Bašić. On je duboko uvjeren da veliki broj bh. patriota, bez obzira na vjeru i naciju, nije za takav rasplet situacije, pa makar to bilo i po cijenu novog rata.

Marković: To je glupost

Zastupnica SNSD-a u Državnom parlamentu BiH Milica Marković, komentirajući upozorenja CRS-a, izjavila je da je "to sve glupost". – To su gluposti i budalaštine i mislim da je takav izvještaj naručio neko iz bošnjačkog korpusa da bi prestrašio i zastrašio nekoga, što neće imati nikakvog efekta i toga se niko neće prepasti. Sudbina BiH jeste neizvjesna i trenutno stanje ne daje optimistične vizije za njenu budućnost – kaže Marković. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku