hamburger-icon

Kliker.info

Dramatičan zaokret : U Berlinu se kroji novi dokument za Bosnu i Hercegovinu

Dramatičan zaokret : U Berlinu se kroji novi dokument za Bosnu i Hercegovinu

25 Januara
15:01 2011

Politički lideri iz BiH su u zadnja dva mjeseca dobro upoznali njemačku prijestolnicu Berlin. Zakopčani do grla i pomalo sramežljivo jedan za drugim u ured kancelarke Merkel odlazili su, a ovih dana će i opet, u glavni grad najmoćnije europske zemlje, naši domaći glavni igrači Dragan Čović, Božo Ljubić, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović. Lider SDA ne voli baš zrakoplov pa je na daleki put otišao vozilom, usput obišao stranačke prijatelje u Njemačkoj i Austriji, a prošli je vikend proveo u rodnome Šamcu. Put u Berlin nije ga slomio niti je bio uzaludno trošenje vremena kod “jednoga običnoga savjetnika”, kako su to ironično spočitavali iz nekih drugih političkih tabora koji nisu imali privilegiju vidjeti Berlinsku palaču. Dnevni list doznaje iz vrha SDA da su razgovori u Njemačkoj poprimili najozbiljnije moguće konotacije i da će oni uskoro prerasti u konkretne rezultate.

BiH “briga” Njemačke

Više nema tajni niti dvojbi, najjača europska država, koja bilježi galopirajući, od Hitlerovoga doba nezabilježeni postotak gospodarskoga rasta, dok druge zemlje čak i bankrotiraju, preuzima odgovornost i vodeću ulogu u rješavanju svih ključnih političkih pitanja u BiH koja su zemlju paralizirala i zaustavila na putu k euroatlantskim integracijama. Visokopozicionirani dužnosnik SDA je za Dnevni list potvrdio kako su SAD i sve zemlje članice EU-a dale “zeleno svjetlo” i odriješene ruke vladi Angele Merkel da svojom prepoznatljivom diplomacijom, u kojoj nema zavrtanja ruku nego dominiraju argumenti, ekonomska moć i kompromis, prelomi stvari u BiH, relaksira odnose između zavađenih političkih elita i dođe do napretka BiH na putu k punopravnom članstvu BiH u EU-u i NATO savezu.

Manje od Butmira

Dnevni list također doznaje kako se u Berlinu uistinu priprema i dokument u kojem će biti uvrštena prilagođena i “ispeglana” stajališta svih političkih čelnika iz BiH, koji su bili na brifinzima u uredu kancelarke Merkel. Predsjednik SDA Sulejman Tihić ga je smjestio na tragu “butmirskih prijedloga” ustavnih rješenja za BiH u nešto reduciranoj verziji, ali ne s pretjerano manjim zahvatima. Njemačka nikako nije slučajno zadobila povjerenje od SAD i europskih partnera. Najmoćnija svjetska sila ne može svugdje stići, ali ne želi niti da više Bosnom i Hercegovinom krstare i mešetare raznorazni diplomati bez autoriteta i moćne zaleđene koje skupo koštaju, a rezultata nema i koje malo tko u zemlji uvažava, a kamoli da ih se plaši. Njemačka je država kralježnica Europske unije, ona je svojim razboritim vođenjem vanjske i ekonomske politike stekla prijatelje svugdje po svijetu, od Rusije i Turske, pa do drugih muslimanskih zemalja, a nekadašnji okupatori, “švabe”, nisu više omraženi niti u Srbiji gdje bilježe sve veća ulaganja. Sve te činjenice su dobro izvagane i one bi trebale biti dobar “ulaz” za omekšavanje krutih političkih pozicija u BiH. S druge strane, nije nevažno niti to što i sama Njemačka želi jedan prepoznatljiviji iskorak u vanjskoj politici. Do sada je to bilo dosta sramežljivo, i zbog povijesnih biljega, sada više prepreka nema i taj vanjskopolitički izazov se nekako nametnuo sam po sebi. U ovom trenutku nisu poznate pojedinosti tog novog dokumenta za BiH. On se, razumljivo, krije u najvećoj tajnosti kako eventualno “provaljivanje” ne bi u startu izazvalo bijes i odbojnost kod glavnih političkih aktera u BiH. Ono što se do sada negiralo, hrvatsko pitanje u BiH, danas više nije tajna.

Nove kombinacije

Sulejman Tihić je u uredu Angele Merkel dobio i neke druge konkretne preporuke. Njegovo uporno nastojanje da deblokira proces uspostave vlasti, prije svega u FBiH, prepoznato je u Berlinu i lider SDA je i dodatno ohrabren kako bi nastavio s misijom mirenja Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića , a paralelno i Lagumdžije i Milorada Dodika. Dnevni list ekskluzivno doznaje kako bi se ovih dana čak mogao dogoditi dramatičan zaokret u FBiH i proces formiranja vlasti odvesti u pravcu koji zagovara i želi kancelarka Merkel i njezini najbliži suradnici. Tihić je naime na putu da “uvjeri” i omekša svoga koalicijskoga partnera Zlatka Lagumdžiju kako bi sjeo za stol s Draganom Čovićem i ‘ispeglao’ loše odnose. To znači da se Lagumdžija, ako želi “veliku koaliciju za veliki posao”, spusti na zemlju, pusti u vlast oba HDZ-a i zgotovi personalna rješenja koja su do sada mutila međustranačke odnose. Još jednom se potvrdila vjerodostojnost pisanja Dnevnoga lista o prijedlozima nekih kadrovskih premošćivanja u približavanju SDP-a i HDZ-a BiH. Naš sugovornik iz vrha SDA ne samo da priznaje kako je bilo govora i o zamjeni pozicija na relaciji Predsjedništvo BiH – Vijeće ministara, nego i dodaje kako je jedno od predloženih rješenja za deblokiranje procesa formiranja vlasti bila i potpora Martinu Ragužu kao novom predsjedatelju Vijeća ministara. Bošnjačke političke elite odavno Raguža “štimaju” i ne bi se protivile toj soluciji. Najnovije informacije do kojih smo došli govore da bi Lagumdžija mogao takav kompromis prihvatiti u zalog za neke druge ustupke za svoju stranku. Vrlo je važno u cijeloj ovoj priči naglasiti kako SDA ne želi niti jednim svojim potezom poniziti i degradirati HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak. Itekako se poštuju njihova racionalna rješenja i konstruktivan pristup ozbiljnim državnim pitanjima, tako da će jedno od mogućih kompromisnih rješenja biti i njihovo zadržavanje u proširenoj “svehrvatskoj koaliciji”. Ključna su sljedeća dva do tri dana.

Hrvatsko pitanje

Vrh SDA se najozbiljnije želi angažirati na pronalasku sustavnih mehanizama za institucionalno popravljanje položaja Hrvata u FBiH. Sulejman Tihić nije u tom smislu dobio nikakve zamjerke u Berlinu, ali se u njegovoj stranci priznaje da to Njemačka, Hrvatska i Vatikan žele te da je to i u interesu bošnjačke politike u BiH i bošnjačkoga naroda. U tom kontekstu kao dobra namjera i prvi ozbiljniji potez na tragu ustavnoga izjednačavanja Hrvata s drugim konstitutivnim narodima i jest ustrajavanje da dva HDZ-a čine novu vlast. Nakon toga u stranačkim tijelima i federalnim institucijama bi se trebao otvoriti i konkretan dijalog koji bi morao trajno dovesti najmalobrojniji narod u jednaku ustavnu ravan s Bošnjacima i Srbima. Uostalom, tvrde u SDA, i platforma je na tragu tih pozitivnih promjena.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku