hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Srbiji: RTS emitirala razgovor sa svjedokom koji tvrdi da je vadio organe Srbima sa Kosova(Video)

Drama u Srbiji: RTS emitirala razgovor sa svjedokom koji tvrdi da je vadio organe Srbima sa Kosova(Video)

12 Septembra
04:30 2012

Radio-televizija Srbije objavila je razgovor sa zaštićenim svjedokom, koji je učestvovao u vađenju organa srpskim zarobljenicima na sjeveru Albanije. Svjedok opisuje kako je akcija organizovana – od obuke, operacija u improvizovanim bolnicama, do transporta organa do aerodroma u  Tirani.Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je pojasnio gostujući na RTS-u da je svjedok, inače bivši pripadnik OVK-a, obučavan u specijalnom kampu na sjeveru Albanije.Vekarić je rekao da je Tužilaštvo odlučilo da objavi iskaz zaštićenog svjedoka koji je direktni učesnik vađenja organa, jer se boji zataškavanja slučaja. Tužilac je naveo da je Tužilaštvo provjeravalo kredibilitet svjedoka i smatra da je kredibilan, kao i da je ispovjest svjedoka šokantna i istinita.

Zaštićeni svjedok objasnio je kako je vršena obuka za transplantacije. Svjedok je naveo da je ljekar ili asistent ljekara donio gornji dio tijela jedne lutke, koji je bio od plastike, gume, i da su u njemu bili dijelovi tela."Tokom obuke mi smo se obučavali kako da se, ukoliko je potrebno, neki dio tijela, bubreg, srce, ili pluća, transplantiraju sa jedne osobe na drugu", rekao je svjedok.Prema njegovim riječima, govorilo se da se ta pomoć isljučivo pruža onima kojima je to potrebno na Kosovu, kao što su ministri, predsjednici."Zašto smo to učili? Pa zato što je u to vrijeme bilo svuda tenkova, helikoptera, srpske policije i srpske vojske, pa nije bilo mogućnosti da se odvedu ljudi u javnu, gradsku bolnicu, jer je bila samo jedna bolnica i nije bilo druge, pa smo, kako smo umjeli i znali, morali da radimo sami", naveo je svjedok."Počeli smo obuku kada je ljekar, sada poznat u svijetu i na Kosovu, pričao kako se radi transplantacija. Kako se vadi srce iz tijela i kako se ono vakumira u jednu plastičnu kutiju. Zatim kako treba neka ulja, odnosno neke medicinske tečnosti da se stave tu, nakon dva sata", rekao je svjedok.

Vekarić je pojasnio da se u ovom slučaju o kojem govori zaštićeni svjedok ne radi o "Žutoj kući", koja je poznata javnosti.Svjedok je opisao stravičan prizor kako je izvađeno srce."Doveli su jednog mladog momka, imao je negdje otprilike 19-20 godina, bio je vezan, bio je zatvorenik. U tom momentu sam primijetio da on nije vojnik OVK, i naravno nisam imao pravo da pitam, ko sam ja jer sam bio mlad a tu je bilo nadređenih. Oni su mu skinuli te poveze pozadi i dva vojnika koji su ga doveli, uhvatili su ga i stavili na klupu. Postavili su ga na klupu, kako se inače postavlja u položaj pacijent. Zatim su zvali drugu dvojicu da mu drže noge da se ne bi pomjerao", objasnio je zaštićeni svedok."Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim od te jedne situacije kao ružan san, noćna mora, beskrajna. I sada se sjećam toga, i u tijelu i u mislima mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je na tijelu šta treba da radim, da napravim jednu liniju, da ga posječem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara. Prije nego da to uradimo, ovaj poznati doktor, koji mi je govorio, donio je jednu kutiju. A u toj kutiji su bile gaze i jedna bijela staklena boca, iz koje, kada smo počeli da ga čistimo prije pravljenja reza, primijetio sam da se osjeća miris alkohola", ispričao je svjedok.

Prema njegovim rečima, nakon što su očistili taj dio tijela, nadređeni mu je rekao "počinji, nemamo puno vremena". Međutim, svjedok kaže da prije nego što je krenuo, primijetio je da se ne radi o Albancu."A kako sam to primijetio? Pa tako što kada sam mu se približio, on se otimao, i oni koji su ga držali su ga čvršće držali. Počeo je da zapomaže, pozivajući boga, moleći "Bože, nemojte me zaklati, nemojte me ubiti!", rekao je svjedok.Kako je objasnio, pošto je bio mladi vojnik, bio je pod komandom i morao je da izvrši naređenje."I počeo sam kako me je učio na obuci da lijevu ruku stavim na grudi da držim, a desnom rukom uzimaš skalpel da povučeš. Lijevu ruku sam stavio na njegove grudi i krenuo sam da režem. Kada sam stigao do dole, krv je počela da lipti. Pošto sam ga posjekao, negdje na polovini, on je počeo da vrišti da ga ne koljemo ne ubijemo, tu je izgubio svijest, ne znam jel’ izgubio svijest ili je umro, ja ne znam, jer nisam bio pri sebi", naveo je zaštićeni svjedok.

Svjedok kaže da nije znao da li je mladić umro, jer se poslije toga više nije otimao i okretao."Kada sam to završio rečeno mi je da napravim još jednu liniju dole, poprečno, i tu sam tako zasjekao i drugu liniju. Treću liniju je trebalo gore uraditi a to je uradio sam ljekar, pošto je vidio da mi ruka drhti i da sam bio preplašen. Rekao mi je "ne brini se, ja sam tu"", istakao je svjedok."On je to uradio brzo, pošto je tu liniju uradio ljekar je prešao na drugu stranu, a ja sam bio kada se gleda od vrata, na desnoj strani. Ljekar je potom prešao na lijevu stranu i prije nego da je uhvatio, neprijatno mi je da pričam o ovome, tada je ponovo došlo do prepirke ljekara sa onim njegovim rođakom ili šta već. On je zaboravio injekcije i makaze kojima se sijeku rebra", naveo je svjedok."Da bih što prije izašao iz te muke i situacije, pomislio sam šta da radim a imao sam jedan bajonet kalašnjikova, koji je mogao da se pretvori, jer je specifičan, da se pretvori u makaze, i da bih što prije odatle otišao i da bismo završili, ja sam napravio od bajoneta makaze" objasnio je svjedok.

Kako je objasnio, ljekar mu je rekao gdje treba da posječe rebra."Stavio je svoje ruke pod rebra i rekao mi je "samo ti idi kuda ide moja ruka, i tu posjeci, samo klizi po mojoj ruci"."Kako da vam kažem, treba da kažem svakako, na desnoj strani je rekao „posjeći ćemo nešto iznad gdje se nalazi hrskavica, gdje se rebra i tijelo vežu", da se razdvoje, i govorio je „da pazim da ne oštetimo nešto" a taj organ je bio srce. Tako sam i postupio", istakao je svedok."Pošto je prešao na drugu stranu obje ruke je zavukao u tijelo, povukao i otvorio tijelo. Tu je došao i drugi ljekar i rekao mi je "što prije da se završi, nemamo puno vremena", dok je ovaj poznanik ljekara donio jednu kutiju, otvorio i stavio blizu mene", naveo je svjedok.Kako je rekao tada je prvi put video ljudski organ.

"Bio sam jako prestravljen. Reći ću vam razlog zašto je došlo do nesporazuma između njih, između ljekara, jedan od njih je zaboravio štipaljke za „vene", da ne krvari iz vena (krvnih sudova). Trebalo je da uzmemo najlon, koji je kao od štapa za pecanje, a to mi je dao taj mlađi poznanik glavnog ljekara, da bi na svakom mjestu podvezali po dva veza i onda, odnosno tri puta po dva veza, i zatim smo prekinuli. Posjekli smo te vene i kada sam uhvatio srce ono je i dalje podrhtavalo. Ne znam kako sam to uradio. Stavio sam ga u kutiju koju je ubrzo donio poznanik ljekara, koji je bio mog uzrasta, i donio je tri neke boce", ispričao je svjedok.Kako objašnjava, jedan od visokopozicioniranih starješina mu je rekao „svaka čast, pozlatilo ti se, takvi vojnici nam trebaju na Kosovu", „Samo tako ćemo pobijediti" i rekao mu je da uzme kutiju u koji su stavili srce koja je bila kao frižider, i da je stavi u vozilo. "Vozila su mi dobro poznata, rekao je stavi to u Volvo".

"Tada sam znao za taj frižider i znao sam šta je u njemu, mislio sam da će to biti za onog starješinu koga smo dovezli u vojnu bolnicu, ali nam je on umro na putu, možda je to njemu bilo namijenjeno, pa sam mislio da će to ići u Tiranu, ali ne, nije se tako desilo", ispričao je svjedok.Prema njegovim riječima, nastavili su put za Rinas, tj. za aerodrom u Rinasu."Kada smo tamo došli, kada su se otvorila vrata aerodroma dočekala nas je albanska vojska u uniformama. Tu smo vidjeli jedan avion. Iz tog aviona je izašlo jedno lice, zgodna osoba, imao je kratku bradu, ali nije bio naše vjere, nije bio Albanac. Tamo, koliko sam ja mogao da opazim, taj avion koji sam vidio bio jemali, nije transportni već više privatni, vidio sam tursku zastavu. Onda sam shvatio o čemu se radi, da se ne radi o otadžbini već se radi o biznisu. O trgovini organima. Prodaji. Ne radi se o idealima koje sam ja imao već o nečemu ružnom", naveo je zaštićeni svjedok. (Kliker.info-Slobodna Bosna 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku