hamburger-icon

Kliker.info

Drama u nekadašnjem gigantu : Direktor Pandža najavio gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju

Drama u nekadašnjem gigantu : Direktor Pandža najavio gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju

09 Oktobra
19:00 2018

Mostarski Aluminij će morati početi sa gašenjem proizvodnje, upozorio je direktor kompanije Dražen Pandža.On je u pismu federalnim vlastima i premijeru i predsjednici Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Kolindi Grabar-Kitarović, upozorio na dramatično stanje u kompaniji te najavio smanjivanje proizvodnje.

Kako je izvijestila Federalna televizija, Elektroprivreda HZB ne želi biti više snabdjevač električnom energijom mostarske tvornice, a ugovor o opskrbi ističe sutra. Kako FTV nezavnično saznaje, rok je ipak pomjeren na 15. oktobar.
Radnici mostarske kompanije najavljuju dolazak u Sarajevo, gdje će protestovati zbog situacije u kompaniji, čiji je najveći dioničar Federalna vlada.

Direktor Pandža nedavno je putem medija poručio da bez potpore Vlade FBiH Aluminij neće preživjeti.

Podsjećamo, Nadzorni odbor Aluminija smijenio je krajem juna ove godine dotadašnjeg direktora Maria Gadžića, a nova uprava najavila je kako može spasiti kombinat od propasti iako su njezini gubici premašili iznos od oko 360 milliona KM, od čega se najveći dio odnosi na dospjeli dug prema Elektroprivredi HZHB za električnu energiju. Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš rekao je da je u proteklih godinu dana ostvaren gubitak od dodatnih oko 22 miliona eura.

“U zadnjih godinu dana društvo je napravilo dodatnih 43 milijuna maraka gubitka. Možda se može govoriti da je jedan dio gubitaka povezan s tržišnom situacijom u svijetu, ali smo prilično sigurni da upravljanje društvom nije bilo dobro”, rekao je Miloš u junu i ipak izrazio optimizam da se ova kompanija može izvući.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *