hamburger-icon

Kliker.info

Drama u fotofinišu : Sebija je još u igri, a ima i “džokera u rukavu” protiv Zvizdića

Drama u fotofinišu : Sebija je još u igri, a ima i “džokera u rukavu” protiv Zvizdića

02 Maja
07:05 2018

Iako su prorežimski portali euforično izvijestili da će SDA aklamacijom kandidirati njihovog kandidata Denisa Zvizdića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa zaključnim danom od 30. aprila do kada su se sprovodili unutarstranački izbori, niko sa sigurnošću ne može trvditi kako će se ova, ipak dramatična utakmica završiti.

Ovi portali su tvrdili da je Zvizdić dobio preko 90 nominacija, dok je Šefik Džaferović prošao sa 40 nominacija, a Sebiju Izetbegović su svrstali među autsajdere sa desetak nominacija.Ovo je očito bila pokrenuta agitpropovska mašinerija klana koji podržava Zvizdića, a čiji su najeksponiraniji pripadnici Aljoša Čampara i Asim Sarajlić, da bi se obeshrabrilo fanove Sebije Izetbegović.

Međutim u samoj završnici gospođa Izetbegović je dobrano sustigla Zvizdića sa oko pedesetak osvojenih nominacija i očekuje se dramatičan fotofiniš imeđu njih dvoje.Prema mišljenju vrlo upućenog izvora kojeg je konsultirao The Bosnia Times za procjenu ishoda utrke između Zvizdića i Izetbegovićke, ovako dramatičnu situaciju je malo ko očekivao.

„Ovi će je pokušati spriječiti, ali gospođa Izetbegović ima veliku moć u Stranci i to svi znaju i svi je se plaše. Ko bude protiv nje moguće je da neće proći na izbornoj listi jer svi znaju da ona „sve pamti i svakome vrati“. Taj strah može odnijeti prevagu u njenu korist“, tvrdi izvor TBT-a.

Zašto je došlo do ovakvog zaoštravanja klanovske borbe između kandidata? Naravno, opet je krivac Bakir Izetbegović i njegova licemjerna politika kada je pohvalio Zvizdića kao kandidata, a prepustio supruzi Sebiji da vodi kampanju preko Asocijacije žena i lobira za svoju kandidaturu.

To je očito prozrio Zvizdić i bio zaprijetio povlačenjem kandidature što bi značilo još jedan u čitavoj seriji raskola koji su zadesili SDA.

Šta bi bio Izetbegovićev interes da dozvoli supruzi da se uopće takmiči ako su njih oboje, a potom i svi portparoli SDA demantirali takve informacije kvalificirajući ih kao glasine i spekulacije?

Najvjerovatnije da Izetbegović priprema teren za pregovore sa Fahrudinom Radončićem, jer bi opet najradije sa SBB-om pravio postizbornu koaliciju.

Na neki način i sam Radončić je pokazao da očekuje gospođu Izetbegović prije nego Zvizdića kao SDA-ovog kandidata, pa je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović Arapović sama obznanila da razmišlja o svojoj kandidaturi.

Možda je Radončiću mizerno biti protukandidat gospođi Izetbegović, te bi u tom slučaju stvarno prepustio utrku gospođi Arapović .

Ovo samo na prvi pogled izgleda naivna špekulacija daleko od racionalnog prosuđivanja stranačkih predizbornih kampanja, ali ovakva kadrovska kombinatorika ima itekako snažnu političku pozadinu kojom se sigurno bave i mnogi međunarodni akteri u Sarajevu.

Jer ovakav rasplet situacije bi relaksirao odnose između Radončića i Izetbegovića čime bi bio otklonjen glavni generator slabljenja bošnjačkog faktora u odnosu na svakodnevnu srpsko-hrvatsku secesionističku agresiju na Sarajevo.

Žrtvovanjem klana kojeg predvodi Zvizdić bilo bi udovoljeno Radončiću koji je (jedva) preživio montirane procese koje su mu navodno napakovali braća Čampare.

Nakon što je Radončić uspio dokazati nevinost u montiranom procesu sa monstruoznim optužbama, on je sad u prednosti i vuče bijele figure kad je u pitanju ovaj obračun sa Čamparama.

Tako da se može reći da su i Zvizdić i Izetbegovićka dodatno motivirani strahom od Radončićeve osvete da se kandidiraju. Naravno, gospođa Izetbegović se bori za poziciju sa koje bi bolje branila muža kome najviše zadaje globovobolju ovaj klanovski sukob SDA-a i SBB-a.

Sigurno međunarodni akteri žele da se ovaj unutarbošnjački sukob okonča i da vrše pritisak na obojicu lidera SDA-a i SBB-a da smire tenzije.

Sve ovo itekako odgovara gospođi Izetbegović, zbog čega bi i mogla pobijediti Zvizdića i to u samom fotofinišu stranačke utrke!

(Kliker.info-The Bosnia Times)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku